Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sveriges utsläpp minskar i långsammare takt

Utsläppen från transporter måste minska.
Utsläppen från transporter måste minska. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sveriges utsläpp minskar fortfarande, men i långsammare takt än tidigare, visar ny statistik från Naturvårdsverket. För att nå målen i Parisavtalet krävs att såväl privatpersoner som industrin lägger in en högre växel för klimatet.

– Nu är det verkstad som gäller, säger Oskar Larsson, enhetschef på Naturvårdsverket.

Sverige släppte ut 53,4 miljoner ton växthusgaser förra året, enligt den årliga rapporten från Naturvårdsverket över våra klimatpåverkande utsläpp. Sedan 1990 har utsläppen minskat med 25 procent, men nu börjar kurvan plana ut allt mer: Jämfört med 2014 är det en minskning med mindre än 1 procent.

Enligt Oskar Larsson är den främsta förklaringen transportsektorn.

– Bilarnas bränselförbrukning har minskat men samtidigt har förbättringarna ätits upp av att vi har kört mer och transporterat mer. Även övergången till biobränslen har skapat klimatvinster. Nu räcker det inte till längre, säger han.

Transporterna står för ungefär en tredjedel av alla utsläpp, där ingår även flyget vars utsläpp ökar. Att vända trenden är den stora utmaningen mot ett hållbart samhälle, enligt Naturvårdsverket.

Oskar Larsson menar att lösningarna redan finns, men att det måste till medvetna val.

– Dels handlar det om val av färdmedel som att åka kollektivt där det är möjligt, och att välja bränselsnåla bilar. Förutsättningar har aldrig varit bättre med utbudet av elbilar eller andra bilar med andra förnybara drivmedel, säger han.

 

Även som privatperson kan man påverka mycket själv till exempel med val av transporter.

 

En hållbar stadsplaneringen är en annan viktig faktor som innebär att man bygger för energieffektivare transporter.

Industrins utsläpp har minskat med 22 procent sedan 1990, men även där behöver man göra mycket mer för att åstadkomma en klimatneutral industri. Oskar Larsson nämner ett stärkt europeiskt handelssystem för utsläppsrätter och mer forskning.

– Det krävs delvis teknik som inte finns på plats i dagsläget, säger han.

Förutom utsläppen inom Sveriges gränser mäter Naturvårdsverkets rapport även det vi konsumerar oavsett land. Här är bilden annorlunda och visar en oförändrad utsläppsnivå totalt och en ökning på 50 procent av andelen av våra konsumtionsutsläpp som sker utomlands de senaste 20 åren. Orsaken är att vi reser mer utomlands och har en ökad import av livsmedel.

Sveriges miljöarbete innebär även internationella åtaganden. Förra året slöts klimatavtalet i Paris vars målsättning är att hålla nere jordens uppvärmning till 2 grader, allra helst 1,5 grader. Oskar Larsson framhåller vikten av att länderna jobbar för att stärka sina åtaganden, och det gäller även för Sverige.

– Förutsättningarna är bra men nu är det verkstad som gäller. Även som privatperson kan man påverka mycket själv till exempel med val av transporter, säger han.

Mer om klimatet

• Klimatmötet i Paris 2015. Läs DN:s samlade rapportering

Fördjupning. Klimat
Rättelse 2016-12-12 10:00
Artikeln har tillfogats ett förtydligande.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.