Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SVT gör upp med myten om Ikea

Ikea är inte svenskt, men får ändå statens hjälp. I gengäld bedriver möbeljätten avancerad skatteplanering i både Sverige och skatteparadiset Liechtenstein. Och att Ingvar Kamprad inte skulle ha kontroll över Ikea är inte sant. Detta hävdar Uppdrag Granskning i onsdagskvällens program som DN.se tagit del av.

Ikea har under alla år trummat in det genuint svenska och familjära i företaget. Ingvar Kamprad själv har på samma sätt lyckats behålla en image av att vara en jordnära och charmigt anspråkslös entreprenör som till och med lyfter folkpension. Men det är inte sanningen, enligt SVT:s Uppdrag Granskning. Inte heller att han 1983 skänkte bort sitt livsverk till en stiftelse i Nederländerna, Ingka.

Men Ingvar Kamprad släppte aldrig kontrollen över Ikea, enligt Uppdrag Granskning. I reportaget redogörs för hur han i stället skapade ett maktbolag, Inter Ikea, med en komplicerad maktstruktur vid sidan av Ingka vars ordförande, Göran Grosskopf, för övrigt är professor i beskattningsrätt.

Bland annat bekräftas i programmet att av all världens Ikeavaruhus hamnar 3 procent av försäljningen i Inter Ikea i Nederländerna, som DN Ekonomi skrev nyligen. Enligt Uppdrag Gransknings beräkningar handlar det årligen om över 100 miljoner kronor utebliven skatt för Sveriges del.

Totalt handlar det om närmare 8 miljarder kronor från varuhus i 38 länder som slussas vidare till Inter Ikeas Luxemburg-kontor som i själva verket bara är en brevlåda på en adress och en i det närmaste tom lokal på en annan.

Uppdrag Granskning beskriver sin jakt på ett verkligt kontor för Inter Ikea som en katt-och-råtta-lek genom Benelux, Liechtenstein, Schweiz, Curacao, Jungfruöarna och Cypern. Med hjälp av Ingvar Kamprads tidigare assistent Johan Stenebo hävdar man att strukturen är skapad för att slippa skatt, men också för att ge Ingvar Kamprad makt och kontroll över sin skapelse.

I programmet presenteras handlingar som visar att Kamprad och hans familj hela tiden har bibehållit makten och inflytandet över företaget. Detta genom stiftelsen Interogo som registrerades i skatteparadiset Liechtenstein, en stiftelse som Uppdrag Granskning också hävdar är skapat för sofistikerad skatteplanering i mångmiljardklassen.

I Interogo finns de sammanlagt 100 miljarder kronorna som Uppdrag Granskning kallar Ingvar Kamprads dolda förmögenhet. Enligt dokument som Uppdrag Granskning tagit del av är det inskrivet i stiftelsens stadgar att familjen Kamprad har fullständig kontroll över koncernledningen för Inter Ikea som i sin tur äger Ikeas varor, varumärken och koncept.

Enligt reportaget skapades Interogo på ett sådant sätt att det aldrig skulle kunna kopplas till vare sig Ikea eller Ingvar Kamprad som förnekat att hans eller företagets utlandsflytt har handlat om skatter. Att just betala så lite skatt som möjligt är dock en central del i Ikeas företagskultur och enligt Uppdrag Granskning går Ikea så långt att man till och med köper sig skattefrihet.

Ett exempel som programmet redogör för är när oljebolaget Preem skulle bygga ut sitt oljeraffinaderi i Göteborg. Ikea köpte då anläggningen för 1,2 miljarder kronor och hyrde ut den till Preem. Så kunde Ikea kvitta sina vinster mot det saudiska bolagets kostnader och fem år senare, efter alla skatteavdrag, sålde man tillbaka raffinaderiet. På så vis förlorade svenska skattebetalare 300 miljoner i skatt, enligt Uppdrag Gransknings beräkningar.

En annan avancerad skatteplanering som SVT avslöjar handlar om kooperationens City stormarknad vars förluster på över 200 miljoner kronor köptes av möbelföretaget som då kvittade bort summor så att 45 miljoner kronor inte hamnade i statens kassa. Men när reportern Magnus Svenungsson ställer frågor om pengarna och Liechtenstein kallar Kamprad honom för bland annat ”sjuk i huvudet”.

Trots allt detta fortsätter både allmänhet och myndighetspersoner att uppfatta Ikea som ett troskyldigt familjeföretag med djupa rötter i den småländska landsbygden. Uppdrag Granskning redogör för flera exempel där svenska ambassader och ministrar hjälper Ikea i och utanför Sverige, även om mycket lite i dagens bolagsstruktur har med landet att göra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.