Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SVT: Kinesiskt bolag vill bygga järnväg i Sverige

SJ:s snabbtåg X2000 på arkivbild från 1993. Planer finns på att framtidens höghastighetsbanor ska löpa fem meter upp i luften, något som kinesiska järnvägsbyggare uppges ha erfarenhet av.
SJ:s snabbtåg X2000 på arkivbild från 1993. Planer finns på att framtidens höghastighetsbanor ska löpa fem meter upp i luften, något som kinesiska järnvägsbyggare uppges ha erfarenhet av. Foto: Lotta Ögren / Scanpix

Ett kinesiskt företag erbjuder sig att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige, på halverad byggtid och till lägre kostnad än vad som anges i beräkningar som Trafikverket tagit fram. Det uppger SVT Nyheter.

En hemlig offert ska ha kommit in från från kinesiska företaget China Railway Construction till riksdagens trafikutskott, enligt SVT. Det handlar om en en järnväg byggd på broar cirka fem meter ovanför marken, ett sätt att förenkla och förbilliga anläggningen och undvika plankorsningar.

Företagets offert uppges ligga på en nivå som är 25 miljarder kronor lägre än den kostnadsberäkning som Trafikverket har tagit fram – i den ligger totalkostnaden för nätet av höghastighetsbanor på 170 miljarder kronor.

– Företaget påstår ju att man kan bygga hela det svenska höghastighetsnätet på bara fem år och det är väldigt intressant för oss. Vi får ju granska deras påståenden, men vi ser ju att de själva bygger sina egna järnvägar i sitt eget land och i andra länder med hög hastighet, säger Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.