Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SVT: Tusentals får gå när Ericsson drar ned

Ericssons anläggning i Borås. Fabriken kan komma att helt läggas ned, enligt vad SVT Nyheter erfar.
Ericssons anläggning i Borås. Fabriken kan komma att helt läggas ned, enligt vad SVT Nyheter erfar. Foto: Tomas Ohlsson

På tisdagen kommer Ericsson att redovisa sitt nedskärningspaket. Mellan 3.000 och 4.000 anställda i Sverige mister sina jobb, enligt vad SVT Nyheter uppger. Hela eller stora delar av fabrikerna i Kumla och Borås läggs ned.

På måndagen har regeringen informerats om telekomjättens planer, som innebär det största besparingspaketet i Ericssons moderna historia, rapporterar SVT Nyheter. Var femte Ericsson-anställd i Sverige mister jobbet.

Enligt vad SVT erfar kommer de största neddragningarna att drabba Borås, där ”troligtvis hela fabriken läggs ned”. Men även Kumla drabbas hårt; möjligen kommer vissa delar av verksamheten vid fabriken att behållas, i så fall sådant som är knutet till utvecklingen av nya produkter.

Stämmer uppgifterna så skulle det betyda att nära nog all tillverkning i Ericssons svenska anläggningar försvinner, en uppgift som har rapporterats tidigare. I mitten av juni publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om en besparingsplan under utarbetande som kunde innebära att 3.000 till 4.000 anställda skulle mista sina jobb.

    Läs mer: Birgitta Forsberg: Bättre med Alexanderhugg än osthyvel

Inför tisdagens presentation är samtidigt företagets ledning angelägen om att få fram ett positivt budskap, skriver SVT Nyheter: Att Ericsson kommer att göra en storsatsning på forskning och utveckling, i vilken företagets svenska enheter ska spela en huvudroll. En presskonferens kommer att hållas på tisdagen där företagets nya strategichef Ulf Ewaldsson ska berätta om dessa satsningar, erfar SVT.

Ericsson ville på måndagen inte kommentera SVT Nyheters uppgifter. I ett sms till SVT skriver företaget:

”Alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först.”

Regeringen har under en längre tid hållits informerad om Ericssons sparplaner. En krisgrupp ska ha bildats, med uppgift att bistå under den omställning som stundar. Näringsminister Mikael Damberg (S) ser i Ericsson ett företag som är viktigt för forskning och utveckling i Sverige.

– Jag tror att det finns stora förväntningar på att Ericsson är tydligt med att man ser sig som en aktör som ska leda utvecklingen mot det digitala uppkopplade samhället och inte minst mot den viktiga 5G-tekniken, sade Damberg i fredags till Dagens Industri.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.