Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-05 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedavia-gjorde-miljardforlust-under-2020/

Ekonomi

Swedavia gjorde miljardförlust under 2020

Statliga flygplatsbolaget Swedavia, som äger Arlanda, Landvetter och åtta andra flygplatser i Sverige, redovisar en förlust på 1,7 miljarder kronor före skatt för 2020. Förlusten är bolagets första helårsförlust hittills.

TT Text

”Våra resenärer försvann nästintill helt över en natt i mitten av mars och vi förlorade sammantaget 30 miljoner resenärer under året”, skriver bolagets vd Jonas Abrahamsson i en kommentar till bolagets årsbokslut.

Totalt under året minskade resandet på bolagets flygplatser med 74 procent - från drygt 40 miljoner resenärer till endast drygt 10 miljoner resenärer. Omsättningen mer än halverades, från 6,2 miljarder kronor till 2,5 miljarder kronor.

Swedavia lämnar ett tufft 2020 bakom sig, men 2021 började inte bra: under förra veckan släppte bolaget trafiksiffror för årets första månad. I januari 2021 flög 342 000 passagerare på Swedavias tio flygplatser - 87 procent mindre än januari 2020, vilket då var ett par månader innan coronapandemin stängde ned stora delar av världens flygplatser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt