Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedbank: Bopriserna har stagnerat

Swedbanks vd Michael Wolf ser en stagnering av bopriserna och pekar på att fler amorterar. Banken gick mot strömmen på Stockholmsbörsen och steg efter sin delårsrapport.

Swedbank var ett av få storbolag som steg på Stockholmsbörsen under tisdagseftermiddagen, efter att delårsrapporten inledningsvis fått ett något svalt mottagande.

– En stabil och bra rapport, sammanfattar Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.

Han pekar på kapitaliseringen och avkastningen på eget kapital som några av ljuspunkterna.

Rörelseresultatet för fjärde kvartalet på 4,8 miljarder låg visserligen drygt 300 miljoner kronor lägre än väntat. Det är kopplat till handeln med aktier och värdepapper och inget att hänga upp sig på, enligt Håkansson.

– Det viktiga är vad som händer med räntenetto och provisionsintäkter, säger han, och konstaterar att Swedbank rapporterade ett betydligt bättre resultat än Nordea gjorde i förra veckan.

Han ger därmed stöd till Michael Wolf, Swedbanks vd, som pekar på att banken har de lägsta kreditförlusterna i sektorn under hela den här perioden.

Swedbank-chefen bekräftar med fjärde kvartalets utveckling samtidigt att bostadspriserna i Sverige stagnerat.

– Det tycker vi är positivt, säger han.

Han tillägger att Swedbank redan har börjat implementera de amorteringskrav som väntas i sommar, vilket pressat ned bankens marknadsandelar i nyutlåningen till bostäder till 14–15 procent.

Enligt Wolf amorterar 95 procent av alla kunder med lån på över 70 procent av bostadens värde. Samtidigt har Swedbank fått upp andelen till 82 procent som amorterar bland dem som har belåningsgrader mellan 50–70 procent.

– Det är att jämföra med 64 procent i förra kvartalet och 52, tror jag, kvartalet innan.

Swedbanks sänkning av utdelningen till 10:70 från 11:53 kronor per aktie speglar ett försämrat resultat. Riktlinjerna, att 75 procent av vinsten ska delas ut, gäller fortfarande och Michael Wolf ser ingen anledning att justera denna policy i nuläget.

Swedbanks delårsrapport i siffror:

Kvartal 4, 2015 Kvartal 4, 2014

Räntenetto 5 759, 5 809

Provisionsnetto 2 877, 2 882

Intäkter 9 457, 9 379

Kostnader 4 239, 4 293

Kreditförluster 399, 254

Rörelseresultat 4 800, 4 799

Resultat per aktie 3:46 kronor 3:45 kronor

(Siffror i miljoner kronor om ej annat anges. Källa: Swedbank)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.