Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 01:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbank-far-battre-betyg-men-risk-for-framtida-boter/

Ekonomi

Swedbank får bättre betyg men risk för framtida böter

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson presenterar Jens Henriksson som ny vd för banken. Foto: Lisa Mattisson

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors tar bort sitt kreditbetyg på Swedbank från den så kallade watch negative-listan där betyget har varit placerat med anledning av att institutet har övervägt att sänka betyget på grund av penningtvättsmisstankarna mot banken.

Direkt Text

Utsikterna för betyget är nu negativa, vilket alltså är mindre negativt än att befinna sig på watch negative-listan.

”Vi anser att raden av initiativ från banken under de senaste månaderna har begränsat effekten på Swedbanks kundverksamhet och rykte, samt överlag återupprättat marknadens förtroende”, skriver Standard & Poors som noterar att Swedbank har möblerat om i styrelsen, utsett den tidigare statsministern Göran Persson till ordförande och anställt Jens Henriksson som vd.

Henriksson har haft en stark och omfattande finanskarriär, även om hans senaste position vid Swedbanks näst största aktieägare Folksam inte gör honom till en person som kommer in helt utifrån, konstaterar kreditvärderingsföretaget.

Läs mer: Dan Lucas: Ägarna bör ställa in sig på saftiga böter 

Det var i april som Standard & Poors placerade sitt Swedbank-betyg på watch negative. Dessförinnan var utsikterna stabila.

Flera myndigheter fortsätter att granska Swedbank, noterar Standard & Poors.

”Sedan vi placerade betyget på watch negative-listan den 1 april har vi inte lärt oss mycket om de pågående granskningarna. Utredningarnas tidsutsikter är överlag osäkra och kan i vissa fall även falla utanför vår utsiktshorisont”, skriver Standard & Poors.

Även om granskningarnas utfall samt omfattningen av de påstådda oegentligheterna är osäkra kan de dock fortfarande tynga kreditvärderingsföretagets syn på Swedbanks konservativa riskhantering, företagsstyrning och övergripande kreditvärdighet.

”Vidare ser vi risker för stora böter eller stämningar, vilka även om de är osäkra och svåra att kvantifiera, i slutänden skulle kunna påverka bankens finansiella profil”, skriver Standard & Poors som alltså har negativa utsikter för Swedbanks kreditbetyg.

Läs mer: Allt om DN:s rapportering om Swedbank