Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbank-hanger-pa-starkt-fran-bankerna/

EKONOMI

Swedbank hänger på – starkt från bankerna

Det går bra nu. Även Swedbank rapporterar ett resultat på toppnivå.

– Återigen ett starkt kvartal, säger vd Jens Henriksson.

TT Text

Alla de fyra svenska storbankerna noterar resultat för tredje kvartalet som ligger på eller nära rekordnivåer. Full aktivitet i ekonomin igen sedan coronarestriktionerna tagits bort allt mer, sätter sina spår.

Swedbanks vd Jens Henriksson pekar i en kort telefonintervju med nyhetsbyråer på morgonen bland annat på ökade intäkter från kortverksamheten, ett typiskt tecken på en ökad kommers i samhället igen.

Han är också nöjd med att ha försvarat marknadsandelarna på bolånemarknaden där Swedbank är stor. Ökad utlåning i takt med de stigande bostadspriserna har dock pressats av något lägre vinstmarginaler på bolånen, enligt Jens Henriksson. Sammantaget sjönk räntenettot, vad bankerna skär emellan på in- och utlåning, med åtta procent i den svenska verksamheten jämfört med fjolåret.

– Det är en tuff konkurrens, säger Jens Henriksson.

Den samlade rörelsevinsten före kreditförluster landade på 6,8 miljarder kronor för tredje kvartalet, i stort sett oförändrat med samma kvartal i fjol. Men de lägre kreditförlusterna, i det närmaste inga alls under kvartalet, gör att slutresultatet blir bättre.

Vinsten var också bättre än vad aktieanalytikerna hade räknat med.

Läs mer: Handelsbanken säljer i Danmark och Finland