Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbank-har-hittat-trolig-penningtvatt/

Ekonomi

Swedbank anmäler misstänkta sanktionsbrott

Foto: Janerik Henriksson/TT

Advokatbyrån Clifford Chance som granskat Swedbank i snart ett år har hittat misstänkta brott mot amerikanska sanktioner. Nu anmäler banken totalt 586 transaktioner till amerikanska myndigheter. 

– Det är väldigt allvarligt, säger Peter Utterström, advokat och specialist på korruption.

När penningtvättskandalen i Swedbank tog fart för drygt ett år sedan anlitade banken den amerikanska advokatbyrån Clifford Chance, som fick i uppdrag att göra en stor genomlysning av bankens arbete mot penningtvätt.

Nu är utredningen klar, meddelar banken i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen. Den kommer att presenteras i slutet av mars. Men redan nu står det klart att misstänkta sanktionsbrott upptäckts i bankens baltiska dotterbolag. 

Det är allvarligt enligt Peter Utterström, advokat och specialiserad på korruption.

– Brott mot penningtvättslagstiftningen är en sak, det är allvarligt. Men brott mot amerikanska sanktionsregler är gift, säger han. 

Peter Utterström är advokat med mångårig erfarenhet från amerikanskt näringsliv och korruptionsfrågor.
Peter Utterström är advokat med mångårig erfarenhet från amerikanskt näringsliv och korruptionsfrågor. Foto: Pressbild. , Pressbild., Pressbild.

Totalt handlar det om 586 transaktioner till ett värde av sammanlagt 4,8 miljoner amerikanska dollar som banken nu anmäler till OFAC (Office of foreign assets control) – den myndighet som kontrollerar efterlevnad av USA:s sanktioner. 

Ett sanktionsbrott kan exempelvis vara att banken har släppt igenom transaktioner till eller från en sanktionslistad person eller ett företag, via det amerikanska finansiella systemet. Det kan räcka med att överföringen gjorts i amerikansk valuta. 

Transaktionerna som nu anmäls är alla gjorda mellan mars 2014 och mars 2019, enligt banken. Tidigare år har man inte undersökt eftersom OFAC:s preskriptionstid bara är fem år. 

Merparten av transaktionerna har skett under åren 2015 och 2016, och utgör löneutbetalningar och kostnader för ett fartyg vars ägare är baserad på sanktionslistade Krimhalvön.

– Vi går nu omgående fram med en självanmälan till OFAC. Det här visar att bankens process för kundkännedom, transaktionsövervakning intern styrning och kontroll har haft besvärande brister, säger Swedbanks vd Jens Henriksson i pressmeddelandet.

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson. Foto: Lisa Mattisson, Lisa Mattisson, Lisa Mattisson

Samtidigt kallar han det för ”en viss lättnad” att det handlar om löneutbetalningar och utgör ett relativt lågt belopp. Peter Utterström gör inte samma bedömning. 

– Det är klart att skulle jag sitta på deras sida skulle jag också tona ner det så gott det går, men det är väldigt allvarligt, säger Peter Utterström. 

Att beloppet är relativt lågt eller vilken för typ av transaktioner det handlar om spelar mindre roll enligt honom. 

– Är det sanktionsbrott så är det sanktionsbrott. Det är klart att man kan säga ju större desto värre, men beloppets storlek har en mindre betydelse i sammanhanget. Det är fortfarande sanktionsbrott och det är det allvarliga, säger han. 

Den större delen av Clifford Chances granskning är inriktad på bankens arbete mot penningtvätt. Den omfattar kunder, transaktioner och aktiviteter mellan åren 2007–2019 och kommer presenteras av banken den 23 mars. 

Innan det, den 19 mars, har Finansinspektionen ett extra styrelsesammanträde med anledning av myndighetens utredning av Swedbank. Inspektionen har tidigare sagt att man planerar att meddela beslut i sanktionsprövningen mot banken innan april 2020. 

Ekobrottsmyndigheten driver sedan drygt ett år tillbaka en förundersökning gällande svindleri och röjande av insiderinformation. Detta efter att DN avslöjat hur bankens största aktieägare fick förhandsinformation om Uppdrag Granskning-reportaget som fick bankens aktiekurs att totalkrascha.

När den undersökningen kan vara klar eller om den kommer leda till åtal finns det inga uppgifter om. 

Swedbanks aktie steg med 3,5 procent i samband med att uppgifterna presenterades.