Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbank-kallar-till-extrastamma/

Ekonomi

Swedbanks valberedning färdig med ny styrelse – klart för extrastämma

Swedbanks ordinarie stämma hölls i slutet på mars i år i Folkets hus i Stockholm. Nu är det snart dags för extrastämma. Foto: Magnus Hallgren

Swedbanks valberedning har lagt fram sina förslag till ny styrelse. Aktieägarna har nu med Göran Persson tre nya namn att ta ställning till vid den kommande extrastämman som väntas bli av innan midsommar. 

– Det var mitt eget beslut, säger ordförande Ulrika Francke, som ska lämna styrelsen vid extrastämman. 

Rätta artikel

Det har varit en turbulent vår för Swedbank där både vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark har lämnat i spåren av den misstänkta penningtvättshärvan. Nu lämnar ytterligare tre styrelseledamöter och tre nya kandidater har tagits fram. 

Ulrika Francke som tog över som ordförande efter Lars Idemark kommer inte att ställa upp för omval. Därmed lämnar hon styrelsen i samband med den utlysta extrastämman, precis som ledamöterna Siv Svensson och Peter Norman valt att göra.

– Om man vill göra om styrelsen så tycker jag det är ganska naturligt att de som suttit längst ställer sina platser till förfogande, och jag bad om att inte bli omvald, säger Ulrika Francke till DN. 

Beslutet att inte ställa upp tog hon förra veckan och meddelade då valberedningen. 

– Jag har velat ta mitt ansvar naturligtvis och så men jag ville inte ta det beslutet för tidigt, för jag är ordförande nu och det är viktigt att man också har någon form av kraft som ordförande i det man gör, säger Francke.

Swedbanks valberedning har nu påkallat en extrastämma där aktieägarna ska få ta ställning till de nya namnen som föreslås.

Som styrelseordförande blir det tidigare statsminister Göran Persson, vilket redan var känt. Utöver honom har valberedningen tagit fram bankveteranen Bo Magnusson som tänkt ny vice ordförande, och juristen Josefin Lindstrand som ledamot med spetskompetens inom arbete mot penningtvätt.

Jag tycker vi har fått ihop en bra styrelse nu med tanke på de kraven som ställs, säger Lennart Haglund, ordförande i Swedbanks valberedning.

Bo Magnusson har tidigare arbetat i SEB och sitter just nu som ordförande i de två bankerna SBAB och Carnegie. Han är också styrelseledamot i den belgiska banken KBC. 

Josefin Lindstrand kommer närmast från advokatbyrån Hammarskiöld, där hon arbetar med regelefterlevnad och undersökningar på bank- och finansavdelningen. 

Jag tror att förtroendet för den här styrelsen vi har kommer att vara grundmurat, och problemen vi haft med penningtvätt och de bitarna kompletterar vi nu med Josefin Lindstrand som är specialist på området, och som är väl insatt i problematiken både i Sverige och utomlands, säger Lennart Haglund. 

Swedbank har sedan skandalen briserade i februari kritiserats för sin kommunikation kring den misstänkta penningtvätten. Men i samband med att den nye vd:n Anders Karlsson presenterade årets första kvartalsrapport i april hade man svängt och var betydligt mer öppen kring åtgärder och utredningar om penningtvätten. 

Ulrika Francke menar att det är hon som drivit på förändringen.

– Det är jag en del av. Jag kände att vi verkligen måste försöka vara öppna så mycket vi kan i de här frågorna och det var det jag försökte göra då. 

Ville Anders Karlsson det eller var det styrelsen som sa det till honom? 

– Man kan nog säga att det gavs en möjlighet till det i och med att vi fick en ny vd och kunde dra en annan linje, säger hon. 

Hade den gamla vd:n hindrat den nya linjen menar du? 

– Jag kan inte ha en uppfattning om det, säger Ulrika Francke. 

Alla de nya namnen ska, enligt bankens pressmeddelande, lämna sina nuvarande uppdrag om de inte är förenliga med uppdragen i Swedbankstyrelsen. De kommer också att genomgå en ledningsprövning hos Finansinspektionen som ska få ta ställning till hur lämpliga de är. 

De redan sittande ledamöterna Bodil Eriksson, Mats Granryd, Kerstin Hermansson, Bo Johansson, Anna Mossberg och Magnus Uggla föreslås till omval. 

Förändringarna, förutsatt att de röstas igenom av aktieägarna, innebär att Swedbankstyrelsen bantas ned till nio personer från de elva som är styrelsen i dag. 

Några fler nya namn kommer, enligt Lennart Haglund, inte att dyka upp innan extrastämman.

– Vi har bestämt oss för att vi ska ta in de rätta namnen nu och är det någon ytterligare vi ska ta in så tar vi det längre fram. Vi har möjligheten att utöka med en eller två på nästa årsstämma om vi vill det, säger han. 

Enligt bankens bolagsordning ska en kallelse till extra bolagsstämma gå ut tidigast sex veckor och senast tre veckor i förväg. Valberedningen har sagt att stämman ska hållas innan midsommar vilket innebär att styrelsen bör gå ut med ett datum innan maj månads slut. 

Läs även: Förtroendet kan rasa snabbt i arbetet mot penningtvätt.