Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbank-ljusar-fran-indragen-licens-i-estland/

Ekonomi

”Swedbank ljusår från indragen licens i Estland”

Kilvar Kessler, ordförande för Estlands finansinspektion. Foto: Börge Nilsson

Swedbank är under särskild övervakning i Estland. Men risken att de förlorar sin licens och tvingas lämna landet är extremt liten, uppger den estniska finansinspektionens ordförande Kilvar Kessler för DN. 

Rätta artikel

Danske Bank blev av med sin banklicens i Estland förra året och tvingades lämna landet, som en direkt konsekvens av penningtvättshärvan i bankens estniska filial. 

När Swedbank nu upplever en liknande skandal har frågan om bankens framtid i Baltikum väckts. Men enligt Kilvar Kessler, ordförande för Estlands finansinspektion, ligger Swedbank långt ifrån att bli av med licensen. 

– Jag försvarar inte Swedbank. Jag vill göra tydligt att om Swedbank brutit regler får de ta konsekvenserna. Men vi är ljusår ifrån att diskutera stängning av Swedbank i nuläget, säger Kilvar Kessler. 

Inspektionen i Estland presenterade under onsdagen en rapport om risker med utländska bankkunder i landet och penningtvätt. I den konstaterade man dels att antalet utländska kunder i landets banksystem minskat avsevärt de senaste fem åren, dels att riskerna kring dem är mindre nu. 

– Andelen utländska kunder av totalen är mycket mindre nu. Sedan har också transaktionsvolymerna och dollarvolymerna blivit mindre, vilket pekar på en mindre risk nu än förut, säger Kilvar Kessler. 

I samband med att rapporten presenterades meddelade inspektionen också att en del banker kommer att hamna under en mer ”detaljerad övervakningsplan” framöver. Swedbank är en av dem, bekräftar Kessler.

Utan att gå in på exakt vad det innebär förklarar han att det är mindre dramatiskt än vad det låter som. 

Estlands finansinspektion genomför tillsammans med Finansinspektionen i Sverige en granskning av den påstådda penningtvätten i Swedbank. Vad den kan resultera i vill Kilvar Kessler inte spekulera i men det är inte fråga om någon indragen licens i nuläget.

– Först och främst är det inte vi som gör det i fallet med Swedbank, utan det är ECB (europeiska centralbanken, red. anm). Sedan finns det en lista över legala grunder för att dra licensen från en bank och du måste ha fakta som uppfyller alla dem, säger Kessler.

Om informationen finns visar sig först när de svenska och estniska finansinspektionernas granskning av Swedbank är genomförd. Någonting som beräknas vara klart i oktober.

– Det tredje och viktigaste är proportionerna. Att dra in licensen är det ultimata verktyget man tar till om ingenting annat fungerar. När det kommer till Swedbank har vår relation varit ganska konstruktiv hittills.

Vad skiljer Swedbank från Danske Bank som blev av med licensen? 

– Jämfört med Danske Bank har Swedbank varit duktiga när det kommer till att samarbeta och kommunicera med oss. Men det finns vissa saker vi skulle vilja ha en bättre förståelse för, säger Kilvar Kessler.

Faktumet att Swedbank är den största banken i Estland och betraktas som systemviktig, har ingen betydelse när Kessler säger att risken för indragen licens är liten, enligt honom själv. 

Läs även: Kvinnorna som kan städa upp i Swedbank