Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Swedbank öppet för förhandling med TCO

Initiativet från TCO att förhandla om bättre bolåneräntor för sina medlemmar välkomnas av Swedbank. Men att bolåneräntan kan gå ner bara för att reporäntan gör det är inte längre självklart.

– Uppfattningen att vi tjänar för mycket på bolån är fel, vi lånar upp pengar på ett annat sätt än tidigare och det finns ingen överlönsamhet, säger Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank.

TCO:s ordförande Eva Nordmark skriver på DN Debatt i dag att organisationen vill hjälpa sina medlemmar att få billigare bolån. Därför har hon skickat ett brev till de åtta banker som är störst på bolån, Swedbank är en av dem.

– I grunden är det bra med förhandlingar. Vi kommer att bjuda in Eva så vi får träffas och se vad vi kan göra. Vi har relationer med många fackförbund redan i dag, säger Peter Borsos.

I debattartikeln går Eva Nordmark till attack mot att bankernas bolåneräntor ligger mycket högre än Riksbankens styrränta, något även finansminister Anders Borg har kritiserat. Tidigare har bolåneräntorna följt Riksbanksräntan tätt, något som enligt Peter Borsos inte längre är möjligt.

– Vi lånar upp pengar på ett annat sätt nu än tidigare, i femåriga bostadsobligationer. När det ska räknas om till en tremånadersränta för kunden, blir det dyrare.

Han hänvisar till bankens skyldigheter att erbjuda säkrare lån som förklaring till varför man övergett kortare lån från Riksbanken till förmån för de marknadsstyrda bostadsobligationerna.

– Om vi uppfattas som säkra kommer också våra upplåningskostnader att gå ner. Men om något skulle ske i Europa som inte var väntat, vill marknaden ha mer betalt. Om Riksbanken då samtidigt sänker blir vår upplåningskostnad ändå dyrare.

I sin årsredovisning för 2011 som släpptes på måndagen ägnar Swedbank ett helt avsnitt åt att förklara hur bankens bolåneräntor sätts, och visar en nettomarginal på cirka 0,4 procent vid slutet av året.

Om marginalerna nu är så små, vad finns det för möjligheter för TCO i en förhandling?

– Det får vi gå igenom och se, men jag kan inte föregripa de förhandlingarna, säger Peter Borsos.

Men det finns ju redan idag möjlighet för individer att förhandla ner sin ränta. Varför kan man inte sänka för alla i stället?

– När vi pratar bolån handlar det ju om en individuell risk. Den som vill låna en miljon för en villa värd åtta miljoner och samtidigt har två miljoner på banken innebär en väldigt liten risk för oss som bank.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.