Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedbank polisanmäler sparkad vd

Foto: Claudio Bresciani / TT

Swedbank har polisanmält den sparkade vd:n Michael Wolf för finansmarknadsbrott. För bankens ägare kommer anmälan som en nyhet. Enligt Ekobrottsmyndigheten har en förundersökning inletts. Wolf säger i ett mejl till TT att anmälan troligen är ”ännu en del i en smutskastningskampanj mot mig”.

På fredagseftermiddagen meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts mot Michael Wolf. Det säger Victoria Vowden, kommunikatör på myndigheten, till TT.

På frågan vad misstanken är svarar hon:

– Det här är den enda kommentar vi har för närvarande.

I ett pressmeddelande skriver Swedbank att anmälan gäller transaktioner som Wolf ska ha gjort och som ”kan antas” utgöra brott. Banken redovisar till reglerna om rapporteringsskyldighet i marknadsmissbrukslagen. 

På en presskonferens på fredagseftermiddagen säger Swedbanks ordförande Anders Sundström att man samrått med juristerna och därefter gjort en anmälan. Han läser upp ett skriftligt uttalande där han betonar att banken är skyldig att göra en anmälan om misstanke om brott uppstår och dessutom förbjuden att säga något om anmälan till vare sig Michael Wolf eller någon annan.

– Jag har befunnit mig i ett moment 22, säger han.

– Jag förstår om omvärlden undrat om banken presenterat alla fakta. Vi har befunnit oss i en svår situation, fortsätter Sundström.

Anders Sundström säger att han fick information om de misstänkta transaktionerna från en ”whistleblower” i banken. Därefter kopplades advokaterna in helgen den 30–31 januari.

– Redan vid en låg misstankegrad så måste banken anmäla, förklarade advokaten Hans Strandberg.

Han understryker senare att det kan också leda till att utredningen läggs ner. Men det hade, menar Strandberg, varit ”förödande” för banken att inte anmäla.

Att en åklagare nu bestämt sig för att inleda en förundersökning kommenteras av Hans Strandberg:

– Det visar väl att det var en korrekt bedömning av banken att anmäla.

Både han och Anders Sundström betonar också att Sundström hade ett så kallat röjandeförbud. Han fick inte berätta om polisanmälan. Det framgick också under presskonferensen där han inte berättade något om vilka transaktioner som nu misstänks vara brottsliga.

På fråga hur händelsen påverkar Swedbank svarar Sundström:

– Det är naturligtvis inte alls bra.

– Men så vitt jag kan se nu har ingen kund kommit till skada.

Rapporteringen om Swedbanktopparnas fastighetsaffärer bidrog till viss del till att Wolf fick gå.

– Men det var bara en del. Nu vet ni vad som var den felande komponenten, säger Anders Sundström.

Anders Sundström betonade att de motiv han angav i tisdags för att sparka Wolf fortfarande var huvudskälet, det vill säga att det behövdes ett nytt ledarskap för att förbättra kund- och medarbetarnöjdhet.

Däremot var polisanmälan anledningen till varför det gick så snabbt.

– Det påverkade timingen.

Efter att ha stämt av med Ekobrottsmyndigheten informerade Anders Sundström styrelsen på måndagskvällen och då togs beslutet att sparka Wolf.

Michael Wolf själv kommenterar sent på fredagseftermiddagen anmälan i ett mejl till TT. Han tror att den är ”ännu en del” i en smutskastningskampanj mot honom:

”Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig”, skriver han i mejlet.

Lennart Anderberg, ordförande i Sparbanksgruppen, näst största ägare i Swedbank, säger till TT att han är nöjd med de besked han fått hittills.

Hur allvarligt är det här?

– Det är klart att situationen är allvarlig, men jag tycker att man hanterat det här på ett professionellt sätt. Man har nu rätat ut ett antal frågetecken som har funnits.

Vad gör detta med Swedbanks rykte?

– Tillfälligt skadas det, men det finns en framtid och det finns all anledning att vara optimistisk, säger Anderberg.

Wolf har sagt till TT att han är utsatt för en smutskastningskampanj. Vad säger du om det?

– Jag har inga kommenterar till det. På presskonferensen framkom det att det finns ett förbud att berätta, så egentligen vet vi inte vad Wolf är anklagad för.

Det har sagts att Anders Sundström kom med vilseledande uppgifter tidigare i veckan. Vad anser du om det?

– På presskonferensen förklarades varför infon var av den karaktären den var.

Har du fortsatt förtroende för Anders Sundström?

– Ja, det har jag. Nu har ju ett antal frågetecken rätats ut, säger Lennart Anderberg.

Carina Lundberg Markow, som representerar Foksam, Swedbanks största ägare, var med på det storägarmöte som styrelseordförande Anders Sundström bjöd in till i onsdags.

Sundström berättade inte för de församlade att banken polisanmält Wolf.

Hon har inga invändningar mot det eftersom hon anser att sådan information ska ges hela marknaden samtidigt. Däremot anser Lundberg Markow att det är märkligt att Wolf får en fallskärm från Swedbank värd 19,5 miljoner kronor, när banken samtidigt polisanmäler honom.

– Det kan ju vara en formsak som man av nervositet inte själv kan se vidden av, spekulerar hon.

Advokaterna på plats på pressträffen uppger att de kontaktades och informerades om de händelser som ägt rum.

– Att informera vissa ägare eller allmänhet hade varit fel, säger advokat Hans Strandberg.

Swedbanks styrelse meddelade i tisdags att Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan. Enligt DI lämnade Swedbank förra veckan in en polisanmälan mot den dåvarande vd:n. 

Banken har inte informerat Michael Wolf om anmälan, enligt Anders Sundström. Han säger att han ställt frågan om han får informera den sparkade vd:n, men fått besked om att det inte är tillåtet.

 

Läs mer: Wolf sålde sina Swedbankaktier samma dag han fick sparken

Läs mer: Storägaren: Fastighetsaffärerna fick Wolf på fall

Läs mer: ”Sundström försöker klänga sig kvar i Swedbank”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.