Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbank-raknar-med-att-klara-fi-boter-pressas-pa-bolanemarknaden/

Ekonomi

Swedbank räknar med att klara FI-böter – pressas på bolånemarknaden

Jens Henriksson, Swedbanks vd.
Jens Henriksson, Swedbanks vd. Foto: Tove Eriksson/TT

Swedbank räknar med att kunna betala saftiga böter för penningtvätthärvan och ändå kunna göra de affärer som kunderna efterfrågar.

Det är bland annat därför som banken har dragit ner på aktieutdelningen till ägarna.

– Om svenska institutioner skulle ge oss böter har vi tillräckligt med kapital för att kunna betala det, säger vd Jens Henriksson till DN i samband med att bokslutet för 2019 presenterades.

Den penningtvättskandal som avslöjades i februari i fjol har dominerat rapporteringen kring Swedbank. Det har lett till ett skadat förtroende, flera olika utredningar i en rad länder och sannolikt stora böter när alla utredningar är klara.

Redan i somras, innan Henriksson tillträdde som vd, fattade styrelsen beslutet att ändra Swedbanks utdelningspolicy; från att dela ut 75 procent av vinsten delar banken nu ut 50 procent. Det innebär att styrelsen föreslår att ägarna får 8:80 kronor i år mot 14:20 i fjol.

Bakom förändringen av utdelningspolicyn finns flera faktorer, som kommande tuffare regleringar av kapitalkraven, men också eventuella böter på grund av penningtvätthärvan.

Hur stora böter banken kan räkna med – eller ens om det blir böter – kunde inte Henriksson säga på tisdagen.

Läs mer: Därför sänker Swedbank utdelningen 

Däremot har banken en uppfattning om hur mycket den egna utredningen, som görs av den internationella advokatbyrån Clifford Chance, kommer att kosta. Under 2019 var det 1,1 miljarder kronor och i år beräknas den kosta ytterligare 800 miljoner.

Om man tittar på 2019 så var det ett tufft år för Swedbank. Många kunder blev förbannade, med all rätta tycker jag, och ungefär samtidigt hårdnade konkurrensen, många andra började driva aggressiva kampanjer.

– Det visar tydligt kostnaderna av att inte följa reglerna, konstaterar Henriksson.

Slutsatserna från de svenska och estniska finansinspektionernas utredningar, liksom rapporten från Clifford Chance, räknar Henriksson blir klara i mars.

Penningtvätt är inte det enda som skakat banken under året. Swedbank är marknadsledande när det gäller bolån, men konkurrensen har ökat och när det gäller nyutlåning tappar Swedbank mot både nischbanker och andra stora banker.

– Om man tittar på 2019 så var det ett tufft år för Swedbank. Många kunder blev förbannade, med all rätta tycker jag, och ungefär samtidigt hårdnade konkurrensen, många andra började driva aggressiva kampanjer, säger Henriksson och tillägger: 

– På det sättet var det för bostadslånen den perfekta stormen för Swedbank. Ökad konkurrens, stora kampanjer, och mitt i allt detta så lyckas vi skapa vår egen kris. 

Men att ge sig in i kampen med att erbjuda de billigaste bolånen är inget för Swedbank. 

– Vi har en strategi som bygger på att vi har ett samlat erbjudande till konsumenten. Vi ska vara med i alla de ögonblick som finns i livet och vi finns över hela landet. 

– Och vi går inte heller med en kampanj för att driva in kunder och sedan aggressivt höja deras räntor, tillägger Henriksson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Som ett sätt att markera både internt och externt hur allvarligt Henriksson och den nya ledningen ser på penningtvättkrisen har de bestämt att inte sätta av pengar för bonusar och rörliga löner till de högsta cheferna i år. Det gäller chefer på ”nivå två, tre och till viss del fyra”. 

– I grund och botten är vi en bank som inte betalar ut särskilt stora bonusar. Jag tror det är under 15 miljoner kronor vi pratar om. Men det är en tydlig signal som vi vill skicka till banken, att vi alla har ett ansvar för det som sker, säger Jens Henriksson, som själv inte påverkas då han inte har någon rörlig lön. 

Lite förvånande är att banken redovisar stora kreditförluster. De ökade från 154 miljoner under tredje kvartalet till 988 miljoner under det fjärde.

Enligt Henriksson kan hälften av förlusterna hänföras till bankens engagemang i oljeindustrin, i synnerhet den norska oljeindustrin. Swedbank hade redan gjort avsättningar för tänkbara framtida förluster och har valt att flytta fram dem. Skälet är att sektorn är i bankens ”run-offportfölj”, med andra ord bankens engagemang i sektorn ska fasas ut.