Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Swedbank tjänar mer på ditt bolån”

Foto: Fredrik Persson/TT

Storbanken Swedbank redovisar ett oväntat svagt resultat för fjärde kvartalet 2015, till följd av bland annat kreditförluster. DN:s Hasse Eriksson svarar på fyra frågor om rapporten.

Foto: dnI samband med att rapporten presenterades uttryckte vd Michael Wolf oro för det låga oljepriset. Varför påverkas banken av det?

– Oljepriset har fallit rejält och banken har lånat ut pengar till bolag som har verksamhet i den branschen. De bolagen kan få problem med sin verksamhet och därmed få det kämpigt att betala tillbaka lånen. Än så länge har det inte blivit några kreditförluster. Men att banken tar upp det i sin kvartalsrapport visar att det finns en oro för risken framöver.

 

För många av Swedbanks kunder är bolånen en viktig del. Hur har banken agerat på det området?

– De historiskt låga räntorna påverkar bankernas intjäning negativt. Men Swedbank har kompenserat sig både under 2015 och för det sista kvartalet under året med höjda marginaler på bolån. Det vill säga de har lyckats få lite mer i vinst för varje krona de lånat ut till sina kunder.

 

Bankens aktieägare får nu en lägre aktieutdelning, varför?

– Banken delar ut 10:70 kronor för verksamhetsåret 2015. Det är en sänkning mot året innan då utdelningen var 11:35 kronor. Utdelningspolicyn säger att banken ska dela ut 75 procent av vinsten och eftersom vinsten sjönk med 4 procent minskar också utdelningen.

 

Vilka är Swedbanks ägare?

– Folksam och Sparbanksgruppen är de största ägarna. Många fonder och pensionsförvaltare är också vanliga i ägarlistan. Swedbank hör också till de populäraste aktierna bland småsparare.

 

Swedbank minskade sin vinst för helåret men ökade den något för fjärde kvartalet. Hur reagerade börsen?

 – Aktien sjönk något när börsen öppnade men återhämtade sedan det mesta av tappet och handlade kring 177 kronor. Senaste året har kursen dock backat med över 11 procent.

Läs mer.  Swedbank
Fakta. Swedbanks fjärde kvartal i siffror

Beloppet anges i miljoner kronor. Siffran inom parentes fjärde kvartalet 2014. 

Totala intäkter: 9 457 (9 379)

Totala kostnader: 4 239 (4 293)

Rörelseresultat: 4 800 (4 799)

Utdelning: 10:70 kronor per aktie. (11:35)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.