Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedbanks aktie faller tungt på börsen

Det började upp efter gårdagens ras. Men glädjen på börserna var kortvarig.

Efter en dryg halvtimmes handel ligger OMXS-index återigen på minus, 0,8 procent.

Även de ledande Europabörserna faller med bankaktierna som sänke. I Stockholm faller Swedbank fyra procent efter att vd Michael Wolf fått sparken. Även SEB finns högt bland förlorarna, minus två procent medan Handelsbanken stiger tre procent efter en positiv delårsrapport.

Stockholmsbörsen backade i går med över fyra procent. Börsfrossan drabbade hela Europa, och i dag har Tokyobörsen följt efter. Nikkei 225-index hade vid stängning rasat med över fem procent.

Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB, tror att Stockholmsbörsen kommer att fortsätta ned i dag, men med mindre dramatiska siffror.

– Det var vi som var först. Man ska inte titta på vad som händer i Tokyo och tänka "oj, det faller fem procent". Vi tog det mesta i går. Då steg Tokyobörsen, sade han inför börsöppningen.

Framför allt handlar börsoron om världens banker och oro för dem, fortsätter Lundevall.

– Banker föll väldigt, väldigt häftigt i Europa. Vi har nästan sluppit undan bankkraset i Sverige, men bankerna är centrum för oroligheterna i världen.

USA-börserna föll inte lika mycket som Europabörserna i går, men även där hade bankerna en tung dag.

– Så kanske kommer vi att se en nedgång i dag, när vi också lägger till vad som hänt i Swedbank, säger Lundevall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.