Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedbanks Göran Bronner lämnar sin post

Foto: Lisa Mattisson

Efter kritik mot att Swedbanks finansdirektör Göran Bronner gjort privata fastighetsaffärer med bankens kunder, avgår han. Men han hävdar att det inte beror på affärerna.

–Jag har varit här i sju år. Det har varit jättekul och otroligt spännande. Som alltid när chefen slutar, som Michael Wolf gjorde, blir min fråga aktuell, säger Göran Bronner.

Den före detta vd:n Michael Wolf fick sparken i februari.

Foto: Claudio Bresciani/TTMichael Wolf. Foto: Claudio Bresciani/TT

Göran Bronner lutar sig fram över det ljusa träbordet i ett kalt konferensrum på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Till vänster om honom sitter bankens tillförordnade vd Birgitte Bonnesen.

Bronner säger att han, om han stannat, antingen kunde ha kandiderat till vd-jobbet eller fortsatt som finansdirektör under en ny vd. Och det är finansdirektör han är.

– Det är den rollen jag är som person, säger han.

Det är han som haft koll på siffror och detaljer medan Michael Wolf haft en mer utåtriktad roll. DN:s källor beskriver Göran Bronner som ett veritabelt kärnkraftverk. Aktien föll på beskedet.

De numera ökända fastighetsaffärerna var inte avgörande för beslutet, hävdar han.

– De påverkade indirekt. Michael fick gå och då tvingades jag ta ställning, säger han.

I en av affärerna gick Göran Bronner våren 2012 in som stor ägare i ett bolag som, enligt Dagens Industri, hade lån i Swedbank och inte klarade lånevillkoren utan förhandlade med banken om dem. Bronner, blev ordförande för bolaget.

Om fastighetsaffärerna i allmänhet säger Göran Bronner:

–Det var olyckligt att det blev så. Jag har haft tillstånd för alla mina affärer, men jag hade missat hur publik min roll är. Även om jag följt alla externa och interna regler så kunde jag misstänkliggöras i min roll och så kan vi inte ha det.

Göran Bronner säger att han försökt korrigera detta genom att sälja delar av sina investeringar och lagt de fastighetsinvesteringar han gjort tillsammans med bankens sparkade storbolagschef Magnus Gagner Geeber i diskretionär förvaltning, det vill säga att någon annan har ansvaret för dem.

Finansinspektionen utreder bankens regelverk i relation till de fastighetsaffärer som höga chefer på banken, inklusive Göran Bronner, gjort.

Foto: Lisa MattissonGöran Bronner och Birgitte Bonnesen. Foto: Lisa Mattisson

Banken har inte fått förhandsinformation från Finansinspektionen och inspektionen har heller inte ställt några krav på att Göran Bronner ska lämna, enligt Birgitte Bonnesen. Hon har inte heller tvingat honom att säga upp sig.

– Nej, absolut inte. Vi har jobbat nära varandra de senaste sju åren.

Riskchefen Anders Karlsson efterträder Göran Bronner. De växlar över i sommar. Även Göran Bronner kom till banken som riskchef.

Foto: Marcus Ericsson/TTSwedbank står nu alltså utan ordinarie vd, utan storbolagsdirektör och utan riskchef. DN:s källor tror inte att styrelsen utser någon ny vd förrän efter årsstämman på Dansens hus i Stockholms 5 april. Då väljer aktieägarna styrelseledamöter. Ordförande Anders Sundström, som godkänt fastighetsaffärerna, väntas få förnyat mandat, enligt DN:s källor.

Birgitte Bonnesen vill inte säga om hon vill bli ordinarie koncernchef.

–Jag fokuserar på en enda sak, banken.

Hon sägs ligga bra till för jobbet, även om hennes ålder, hon fyller 60 i år, kan ligga henne i fatet.

Göran Bronner, som är 54, vill inte säga vad han ska göra i framtiden.

–Min dotter, som är 16, sa i morse: ”du får inte vara hemma hela tiden”. Jag ska inte vara hemma och titta på en skärm. Jag är en aktiv person i grunden.

Bronner och Bonnesen betonar att bankens strategi och finansiella mål ligger fast.

– Verksamheten går bra och rullar på. Banken höll faktiskt på att gå i konkurs i krisen 2008–2009. I dag är skriverierna väldigt stora i proportion till hur banken går, säger Göran Bronner.

Foto i text: TT

Fördjupning. Swedbank
  • Sundström och Wolf fick inte ansvarsfrihet
    En sammanbiten Anders Sundström lämnade omedelbart lokalen när Swedbanks stämma avslutades på tisdagseftermiddagen.
    Varken han eller sparkade vd:n Michael Wolf fick ansvarsfrihet.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.