Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedbanks ordförande: Jag har inte mörkat

Advokat Hans Strandberg och styrelseordförande Anders Sundström under presskonferensen där man meddelade att vd Michael Wolf fått sparken.
Advokat Hans Strandberg och styrelseordförande Anders Sundström under presskonferensen där man meddelade att vd Michael Wolf fått sparken. Foto: Marcus Ericsson/TT

Swedbanks ordförande Anders Sundström försvarar sig mot kritiken att han undanhållit information från styrelsen. ”Jag fattar inte att detta blir vinklat som att jag mörkat”, säger han till DN.

När en visselblåsare i banken i slutet av januari berättade för Anders Sundström att dåvarande koncernchefen Michael Wolf gjort affärer i sina värdepapper som kunde ha brutit mot reglerna kontaktade Sundström först internrevisorn och sedan jurister.

Fredagen den 5 februari anmäld han saken till Finansinspektionen, som skickade anmälan till Ekobrottsmyndigheten. Samma dag startade åklagare en förundersökning.

Anders Sundström fick dock inte nämna anmälan till någon enda person. Men på måndag 8 februari – tre dagar efter att han skickat in anmälan till Finansinspektionen – gav myndigheterna Anders Sundström tillåtelse att berätta för styrelsen.

På styrelsemötet samma kväll nämnde han dock först inte anmälan. I stället tog han upp frågan om att sparka Michael Wolf för att Wolf inte hade tagit banken framåt fort nog samtidigt som kunderna och medarbetarna inte var tillräckligt nöjda. Styrelsen hade redan inlett processen att byta vd och beslutade att det nu var dags.

Inte förrän beslutet var fattat berättade Anders Sundström om anmälan. Då beslutade styrelsen att låta Michael Wolf gå på dagen.

– Vi hade redan tidigare inlett en process om att byta vd. Jag satt med all information om anmälan, men jag hade inte tillåtelse att berätta allt. Jag ville inte försätta styrelsen i den situationen att den fattade beslut om uppsägning och nyrekrytering när jag satt på ett informationsövertag i frågan om anmälan.

När beslutet om att byta ut Michael Wolf var fattat berättade Anders Sundström direkt om anmälan.

– Jag gick direkt på det. Det var inte en kaffepaus eller något emellan. Jag ställde också frågan om detta ändrade styrelsens ställningstagande, säger han.

Läs mer: Birgitta Forsberg: Anklagelserna mot Wolf är mycket allvarliga

Anders Sundström påpekar att så länge mötet pågår har ledamöterna möjlighet att ompröva sin inställning i olika frågor.

– Jag fattar inte att detta blir vinklat som att jag mörkat, säger han.

Om Michael Wolfs framtid i banken endast hade gällt frågan om anmälan hade situationen varit besvärligare, enligt Anders Sundström.

– I så fall hade styrelsen fått fråga: Är vi tvärsäkra på att den information du ger Anders är riktig? Ska vi fatta beslut nu? Ska vi vänta tills det läcker? Kan vi ha kvar en vd som är utsatt för förundersökning och som vi inte vet om han blir åtalad? säger han.

– Det här känns mycket bättre. Det är bättre att bygga ett beslut på det som vuxit fram under tid. Jag har väldigt svårt att förstå det här med att jag skulle mörka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.