Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbanks-ordforande-lars-idermark-lamnar-sin-post/

Ekonomi

Minister kräver fler åtgärder av Swedbank än Idermarks avgång

Lars Idermark på Swedbanks stämma i slutet av mars. Foto: Magnus Hallgren

Lars Idermark avgår som ordförande i Swedbank i sviterna av penningtvättskandalen. Efterträdaren, och eventuella nya styrelseledamöter, kommer få jobba hårt om finansminister Per Bolund ska bli nöjd.

– Swedbank behöver ta ett större grepp än att bara göra sig av med en eller ett par personer, säger han till DN.

Rätta artikel

Tidigt på fredagsmorgonen kom beskedet, Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark avgår med omedelbar verkan. Han uppger i ett pressmeddelande att den senaste tidens turbulens runt Swedbank inte är förenlig med hans vd-uppdrag i skogskoncernen Södra, och att beslutet är hans eget. 

Swedbanks valberedning, med Lennart Haglund i spetsen, har i skymundan haft flera möten och påbörjat arbetet med att plocka fram nya namn till styrelsen. 

– Vi har anlitat en professionell rekryteringsfirma. Nu intensifierar vi vårt arbete med att förstärka styrelsen, inklusive ny ordförande, säger Lennart Haglund i ett sms till DN.

Så länge är det vice ordföranden Ulrika Francke som tar över Lars Idermarks gamla stol. När och var den extra stämman kommer hållas är inte klart, utan bestäms först när rekryteringsfirman hittat rätt kandidater. 

– Till dess fortsätter styrelsens arbete med stort fokus på att återställa förtroendet för banken, säger Swedbanks nya styrelseordförande Ulrika Francke.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har i en tidigare intervju med DN efterfrågat ”en konkret handlingsplan” från banken, om hur de ska reda ut det de ställt till med. Att man nu möblerar om i styrelsen verkar inte vara tillräckligt i ministerns ögon. 

– Swedbanks agerande har riskerat förtroendet för svenska bankväsendet och i förlängningen Sverige. Nu måste de hantera de problem som uppkommit, säger Per Bolund och fortsätter:

– Swedbank behöver ta ett större grepp än att bara göra sig av med en eller ett par personer. I det kan ingå en översyn av hela styrelsen men det viktiga är den genomgripande översynen av hur banken jobbar med penningtvätt. 

De stora aktieägarna har varit i stort sett samstämmiga i sina uttalanden om fredagens händelser. Carina Lundberg Markow, chefsstrateg på Folksam, Swedbanks näst störste ägare, tycker att det är bra att valberedningen anlitat en extern rekryteringsfirma.

– Det är inte ett drömscenario att förlora både vd och ordförande inom loppet av ett par veckor. Men samtidigt så ger det ju en möjlighet till en omstart, säger hon.

– Nu är det viktigt att få fram en bra kandidat. När valberedningen väl är klar kan det gå ganska fort.

Alecta, Swedbanks tredje största ägare, var en av dem som redan samma dag som den ordinarie årsstämman öppnade för en extra stämma där styrelsen ses över. Efter morgonens nyhet om Idermark har pensionsjätten legat lågt. 

– Det är viktigt att valberedningen nu jobbar noggrant men skyndsamt med arbetet att förstärka styrelsen, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta. 

Swedbanks fjärde störste ägare, pensionsbolaget AMF med 4,4 procent av aktierna i krisbanken Swedbank, vill inte kommentera styrelseordförandens avgång.

”Vi kommer inte att kommentera saken nu på morgonen, utan ber att få hänvisa till valberedningens ordförande tills vidare. Återkommer gärna om läget ändras”, skriver AMF:s presschef Jens Söderblom till TT.

Ulrika Francke, som får ta över ordförandeposten efter Idermark, säger att styrelsen har noterat valberedningens kommentar.

– När valberedningen slutfört sitt arbete kommer styrelsen att sammankalla till extrastämma. Till dess fortsätter styrelsens arbete med stort fokus på att återställa förtroendet för banken, säger Swedbank styrelseordförande Ulrika Francke till DN.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är inte överraskad att Idermark avgår.

- Det var en väntad konsekvens av skandalen inom Swedbank, säger han.

- Det jag tycker är tråkigt är att det här ställningstagandet inte kom innan bolagsstämman, för då hade ägarna haft en annan möjlighet att påverka processen. Nu måste det bli en ny interimslösning i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman.

Besked om att Lars Idermark lämnar sin post innebär att Swedbanks nuvarande vice ordförande Ulrika Francke övertar rollen som ordförande, enligt pressmeddelandet.

Har ni förtroende för Ulrika Francke som tillfällig ordförande för Swedbank?

- Nej, vi har inte förtroende för någon som har suttit länge i Swedbanks styrelse så länge vi inte vet vilka som har vetat vad om penningtvättsproblematiken. Ulrika Francke har suttit väldigt länge och borde ha god inblick om hur banken har drivits, säger Joacim Olsson.

Louise Brown, ordförande för organisationen Transparency International Sverige, anser att beskedet är glädjande och ett uttryck för aktivt ägaransvar.

- Trots den väldigt tråkiga utvecklingen av det vi sett inom Swedbank, så känns det nu som ägarna har steppat upp och förstår att de har en möjlighet att påverka och har tagit den möjligheten.

- Jag tror att hela styrelsen behöver ses över, säger Louise Brown som tror att beslutet tagits efter påtryckningar från ägarnas håll.