Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/swedbanks-vd-besvarande-och-mycket-allvarligt/

Ekonomi

Swedbanks vd: ”Allting är inte åtgärdat”

Swedbanks vd Jens Henriksson.
Swedbanks vd Jens Henriksson. Foto: Lisa Mattisson

Swedbank får svidande kritik och miljardböter efter Finansinspektionens penningtvättutredning. Även bankens nya ledning kritiseras av inspektionen för att ha undanhållit viktig information. 

– Det får man naturligtvis ta åt sig, säger Swedbanks vd Jens Henriksson till DN.

Swedbank har haft allvarliga brister i sitt arbete med att motverka penningtvätt. Bristerna har varit omfattande, systematiska och pågått under lång tid, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vid en pressträff.

För detta får banken en varning av Finansinspektionen och tvingas betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift. 

– Det här är väldigt allvarligt och det är en stor bot, säger Jens Henriksson när DN når honom på torsdagskvällen.

Inspektionen har kommit fram till att Swedbank varit väl medvetet om riskerna och problemen kopplade till penningtvätt i Baltikum. Det har funnits ”flera interna och externa rapporter som har varnat för brister i de baltiska dotterbolagen” enligt FI, men banken har inte vidtagit tillräckliga åtgärder i tillräckligt god tid. 

– Jag är inte förvånad. Vi respekterar beslutet. Det är historiska brister som vi jobbar hårt med att åtgärda, säger Jens Henriksson. 

Även bankens nuvarande ledning får kritik av finansinspektionen för att ha brustit i informationsgivning och undanhållit information. 

– Det får man naturligtvis ta åt sig. Jag tycker den kritik som riktar sig mot nuvarande ledning rör två saker. Det ena är att de tycker vi har argumenterat lite hårt, men så är det i den här typen av processer. De är inspektion och vi svarar och försöker bemöta deras kritik, men sedan är det de som bestämmer och nu lämnar vi det bakom oss och respekterar beslutet, säger Henriksson och fortsätter:

– Det andra gäller informationsgivning och då är det rakt på sak så att det varit ett turbulent 2019 för Swedbank. I den tiden är mitt och styrelsens uppdrag att få ordning och reda, rensa upp och städa upp. I den situationen har vi inte varit tillräckligt snabba och bra på informationsgivning, och det får vi ta åt oss av.

FI har även kommit fram till att brister i hur banken förhåller sig till penningtvättsregelverken inte bara synts i Baltikum, utan även i den svenska verksamheten. 

Är de här bristerna som FI lyfter fram åtgärdade?

– Nej allting är inte åtgärdat. Vi har haft historiska brister och vi har brister nu, jag har varit jättetydlig med att vi har tillkortakommanden och vi jobbar väldigt hårt med att åtgärda dem. 

Så det kan fortfarande pågå?

– Som bank-vd kan man aldrig garantera att banken inte utnyttjas för penningtvätt. Det är förslagna människor som alltid hittar nya sätt att komma igenom. Det enda jag kan garantera är att vi ska göra allt vi kan för att se till så att Swedbank inte utnyttjas av misstänkta penningtvättare, säger Jens Henriksson. 

Innan han tillträdde som vd för Swedbank efter företrädarna Birgitte Bonnesen och Anders Karlsson var han vd för Folksam, en av bankens största aktieägare. 

Ser du att du har något ansvar för de historiska bristerna, i egenskap av en av dåvarande storägare? 

– Det är klart att visst ansvar finns det alltid för aktieägare i en sådan här situation. Samtidigt tycker jag det är viktigt att säga att som ägare till ett listat bolag så är den information man får densamma som du och alla andra får. Det är inte så att vi får någon annan information och vi har fullt ut litat på den information som kommit ut, säger Jens Henriksson.

Läs även: Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank 

Läs även: Swedbank informerade endast storägare om graverande uppgifter i tv-program 

Läs även: Swedbank anmäler misstänkta sanktionsbrott