Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedbanks vd får sparken – får 20 miljoner i fallskärm

Foto: Jessica Gow/TT

Swedbanks vd Michael Wolf får oväntat sparken och tvingas gå på dagen, efter beslut från styrelsen. Enligt styrelsen är det dags för ett nytt ledarskap att ta över.

Swedbanks vd Michael Wolf sparkades överraskande på tisdagen. Han stannar bara dagen ut, enligt ett pressmeddelande från banken. 

Samtidigt får han cirka 20 miljoner kronor i fallskärm.

Den består av 75 procent av lönen under uppsägningstiden på 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader.

Michael Wolf har 13 miljoner i lön. Enligt avtalet ska fallskärmen räknas ned om han får ett nytt jobb.

– Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att idag vara en avEuropas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar MichaelWolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och enny VD som kan ta Swedbank till nästa nivå, säger Anders Sundström, styrelseordförande  i Swedbank i ett pressmeddelande.

Birgitte Bonnesen har utsetts till tillförordnad vd, men fortsätter samtidigt att vara chef för bankens svenska bankverksamhet.

"Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt kunna presentera en ny vd", skriver banken

Mer inom kort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.