Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedbanks vinst lägre än väntat

Foto: Fredrik Persson/TT

En global ekonomi i otakt, skärpta amorteringskrav och en kredittillväxt som bromsar in. Utmaningarna tornar upp sig för Swedbank, som redovisar ett oväntat svagt resultat för fjärde kvartalet 2015.

Swedbank-aktien sjunker med drygt 1 procent i den initiala handeln på Stockholmsbörsen efter bokslutet.

Kursnedgången följer på redovisningen av ett rörelseresultat för fjärde kvartalet som låg drygt 300 miljoner kronor lägre än väntat och en sänkt utdelning.

Det är bland annat högre kreditförluster som ligger bakom resultatmissen. Men det handlar om problem med ”enskilda engagemang”, enligt vd Michael Wolf, som kallar bankens kreditkvalitet både 2015 och året före för ”extremt god”.

– Vi har de lägsta kreditförlusterna i sektorn under hela den här perioden. Vi ligger extremt lågt. Det kan slå ett kvartal, lite mer. Och det är precis det som sker i fjärde kvartalet, säger han på en telefonkonferens.

Som största risk för kreditkvaliteten framöver pekar han ut oljepriset, som med sitt ras ned till omkring 30 dollar per fat kan bli ett problem.

– Det är klart att skulle oljepriset ligger kvar på dagens nivå under 2016 kommer det att bli utmaningar för kreditkvaliteten i den sektorn, säger Wolf.

Det finns även andra orosmoln ute i världen.

– Vi lever ju i en global ekonomi, som inte går riktigt i takt, säger Wolf.
Stabila bostadspriser

I Europa ser han ett fortsatt lågt inflationstryck, med fallande råvarupriser. Samtidigt fortsätter den penningpolitiska åtstramningen i USA, medan Kina bromsar in, vilket påverkar världshandeln negativt.

Enligt Swedbank-chefen bekräftar fjärde kvartalets utveckling samtidigt att bostadspriserna i Sverige stagnerat.

– Det tycker vi är positivt, säger han.

Han tillägger att Swedbank redan har börjat implementera de amorteringskrav som väntas i sommar, vilket pressat ned bankens marknadsandelar i nyutlåningen till bostäder under fjärde kvartalet till 14–15 procent.

Enligt Wolf amorterar 95 procent av alla kunder med lån på över 70 procent av bostadens värde. Samtidigt har Swedbank fått upp andelen till 82 procent som amorterar bland dem som har belåningsgrader mellan 50–70 procent.

– Det är att jämföra med 64 procent i förra kvartalet och 52, tror jag, kvartalet innan. Så det går ganska snabbt att implementera det här.

Swedbanks sänkning av utdelningen speglar ett försämrat resultat. Riktlinjerna, att 75 procent av vinsten ska delas ut, gäller fortfarande. Och Michael Wolf ser ingen anledning att justera denna policy i nuläget, trots att den bygger på att banken har en kredittillväxt på 4–5 procent per år.

– Vi ligger ungefär på det (4–5 procent) i år och vi tror att tillväxten kan vara lite lägre nästa år på lånesidan. Men vi känner oss bekväma med att vi kan hålla den här typen av policy med nuvarande omvärldsfaktorer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.