Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Swedfund hjälper H&M i Etiopien

Statliga Swedfund hjälper klädjätten H&M med att etablera sig i Etiopien. Bland annat planerar Swedfund att gå in med 60 miljoner kronor för att utveckla några av de fabriker som levererar till H&M, skriver Dagens Industri.

Tidigare i år hjälpte Swedfund H&M att utvärdera sju klädfabriker, varav tre som levererar till H&M, och nu ska Swedfund hjälpa två av fabrikerna ekonomiskt med deras expansion. 

I Etiopien betalar H&M en lön på minst 270 kronor i månaden, enligt H&M:s hållbarhetsansvariga Helena Helmersson.

På DI:s fråga varför H&M som är väldigt lönsamt ska behöva ta hjälp av statliga Swedfund, svarar hon:

– Swedfund har kompetens om Afrika och Etiopien och de vet hur man gör bra investeringar med hållbarhetskrav, säger Helena Helmersson.

H&M åtar sig att under ett visst antal år köpa varor från de fabriker som får hjälp av Swedfund. Att äga fabriker själva är inte ett alternativ för H&M.

– Vår kärnkompetens är att skapa mode. Men vi ser också att vi verkligen kan bidra till förbättringar i de länder som vi producerar i. Vi tror mycket på att bygga lokala aktörer och att investera våra pengar i att överföra kunskap, vilket vi har gjort i många år. Därför väljer vi att samarbeta med andra aktörer, säger Helena Helmersson till TT.

H&M har varit verksamt i Etiopien i cirka ett år, och har än så länge fem leverantörer i landet. Ambitionen är att utöka. Enligt Helena Helmersson föregicks inträdet i det auktoritärt styrda landet av en ”omfattande riskanalys”.

– Det har skett i nära kontakt med organisationer som ILO och Sida, och den svenska regeringen.

Leverantörerna har enligt Helmersson under det här året förbättrat sitt hållbarhetsarbete.

– Våra strikta krav på olika områden, till exempel vattenrening, har bidragit till att de fått den utrustningen på plats. De flesta arbetare är fackligt ansluta och det finns strukturer som visar på att det går att föra förhandlingar, även om det naturligtvis finns mycket kvar att göra, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.