Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Systembolaget lockar fler finsmakare

Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Trots att regn och kyla dämpade svenskarnas alkoholsug i början på sommaren ökade Systembolaget försäljningen förra året.

Även intäkterna ökade – med hela 1,2 miljarder kronor. En del av förklaringen tros vara att fler svenskar har blivit finsmakare.

Det statliga monopolet sålde över 467 miljoner liter alkoholhaltiga drycker under 2015. Störst var ökningen för starksprit, där det såldes en halv miljon liter mer än året före. Men svenskarnas storfavorit är fortfarande öl: Drygt 234 miljoner liter lämnade Systembolagets hyllor förra året.

Totalt drog bolaget in drygt 27,6 miljarder kronor – en rejäl intäktsökning jämfört med året före som delvis förklaras med höjd alkoholskatt, men också av att fler köper dyrare drycker. På systembolagsspråk kallas det "premiumiseringstrend".

– Väldigt många dricker lådviner. Men parallellt med det har de som dricker flaskviner börjat köpa dyrare och dyrare vin. Det finns ett jättestort vinintresse och allt fler uppskattar kvalitet, säger mat- och vinskribenten Jens Dolk.

– Det är samma utveckling för öl där det verkligen har blivit ett intresse, nästan lite nörderi. Svensken är ju benägen att bli lite nördig och det är verkligen en pågående trend med mikroöl från små bryggerier, både svenska och utländska, där man ser på öl på samma sätt som vin.

Fakta: Systembolaget 2015

Intäkterna ökade med över 1,2 miljarder till drygt 27,6 miljarder kronor.

Den totala försäljningen ökade med 300 000 liter till drygt 470 miljoner liter.

Sprit: 18,8 miljoner liter (+0,5); Starköl: 234,4 miljoner liter (+0,3); Vin, cider och blanddryck 214,4 miljoner liter (-0,4); Alkoholfritt: 3,1 miljoner liter (+0,3).

120,5 miljoner kundbesök gjordes i Systembolagets butiker under förra året.

5 nya butiker öppnades. Systembolaget har totalt 436 butiker och 471 ombud.

Sjukfrånvaron steg med 0,6 procentenheter till 5,1 procent under året. En bra bit över 4 procent som bolaget satt som mål.

Rörelseresultatet backade från 370 till 179 miljoner kronor förra året. Det sämre resultatet förklaras bland annat med etablering av nya butiker, IT-projekt och högre pensionskostnader.

Vinsten före skatt var 176 miljoner kronor (426).

Källa: Systembolaget

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.