Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Systemet för pensioner snabbutreds

PPM ska snabbutredas.
PPM ska snabbutredas. Other: Fredrik Sandberg/TT

Färre fonder och stramare regler för PPM:s fondtorg är inte tillräckligt. Hela premiepensionssystemet behöver ses över, enligt regeringen och pensionsgruppen. Frågan anses akut och därför tillsätts en snabbutredning.

Efter att flera fall av missbruk av premiepensionssystemet uppdagats under senare tid vill regeringen och partierna i pensionsgruppen se vilka möjliga åtgärder som kan leda till tryggare pensioner och ett effektivare pensionssystem på lång sikt.

Läs även: Pensionsmiljarden som försvann

Läs även: Pensionsmyndigheten kastar ut Allra 

Frågan om en omstöpning av systemet ska nu snabbutredas. Utredningen sker vid sidan av det redan påbörjade arbetet med en hårdare reglering av pensionssystemets fondtorg.

”Det senaste året har visat på upprörande missbruk av premiepensionssystemet där oseriösa aktörer skor sig på pensionssparare. Det är helt oacceptabelt i ett socialförsäkringssystem. Vi behöver därför göra strukturella förändringar av premiepensionssystemet”, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och ordförande i pensionsgruppen som samlar sex partier, i ett pressmeddelande.

Uppdraget går till Stefan Lundbergh, doktor i ekonomisk statistik, som ska ta fram en förstudie till den sista augusti.

I förra veckan presenterade Pensionsmyndigheten förslag på hårdare regler för premiepensionens fondtorg. Förslagen kan innebära att 300 fonder försvinner ur systemet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.