Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ta det steg för steg och få råd med semester

Gör en budget för att se om du har råd att lämna solstolen nästa semester.
Gör en budget för att se om du har råd att lämna solstolen nästa semester. Foto: Hasse Holmberg / TT

Så här gör du för att se till att klara ­ekonomin nästa sommar.

1. Börja med att göra en vanlig hushållsbudget. Fyll i inkomster från lön, pension, barnbidrag och annat. Kom ihåg att skriva in vad du får efter skatt– då får du besked om det som ekonomer och skattmasar kallar för disponibel inkomst.

2. Sedan har turen kommit till de fasta utgifterna, som el, sophämtning, vatten och avlopp, försäkringar och andra återkommande utgifter. Vissa räkningar kommer kvartalsvis; dividera med tre så får du en uppskattning av ­månadskostnaden.

3. Nu är det dags att fylla i en uppskattning av vad mat, dryck, kläder, transporter (glöm inte bensinkostnad för bilen) och nöjen kostar. Glöm inte bort eventuella fickpengar till barnen under ”övrigt”.

4. Nu har turen kommit till sparandet. Dela upp bundet sparande, som pensionssparande, för sig och övrigt sparande för sig. Det övriga sparandet, som är fritt att använda, går ju att använda till semestern, men tänk på att ett hushåll mår bra av att ha en buffert.

Blir det plus? Så bra då. Sätt in pengarna på ett särskilt konto med namnet ”Semester”.

Blev det minus? Aj då, men det behöver inte vara en katastrof. Se över utgifterna och se vilka du kan minska ner.

Här är några tips:

Amorteringar: Om du/din familj inte är högt belånad kan du prata med banken om att minska amorteringarna, för att i stället öka övrigt sparande.

Räntor: När du ändå är hos banken: omförhandla räntorna. Efter Riksbankens stora sänkning i förra månaden finns det säkert utrymme att pressa banken.

Bensinpengar: Hur mycket behöver du använda bilen egentligen? För en särskild kassabok för bilen, där du ser hur mycket du betalar varje månad.

Pensionssparande: Efter årsskiftet blir det klart mindre lönsamt att pensionsspara privat. Skatte­avdraget minskar och fasas ut helt 2016. Gå in på minpension.se för att få en mer fullständig pensionsprognos.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.