Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tågen missar punktlighetsmål

Under 2016 kom 90,1 procent av tågen i tid, enligt Trafikverkets sammanställning, alltså kom fram högst fem minuter senare än jämfört med tidtabellen. Det är samma nivå som under de tre förgående åren. Arkivbild.
Under 2016 kom 90,1 procent av tågen i tid, enligt Trafikverkets sammanställning, alltså kom fram högst fem minuter senare än jämfört med tidtabellen. Det är samma nivå som under de tre förgående åren. Arkivbild. Foto: Alexander Mahmoud

Den svenska järnvägen kommer att missa målet att 95 procent av tågen ska vara i tid 2020. Det konstaterar Trafikverket i en ny rapport.

Målet har branschen satt upp för att tillsammans få till förbättringar av järnvägen, som länge utsatts för kritik för förseningarna, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är vårt stora problem och vi kommer inte att klara målet. Men vi ska i vilket fall klara det för en del sträckor och en del segment, säger Tommy Jonsson, biträdande planeringsdirektör på Trafikverket med ansvar för punktlighetsarbetet, till tidningen.

En stor del av förseningarna orsakas av fel med själva banan.

Under 2016 kom 90,1 procent av tågen i tid, enligt Trafikverkets sammanställning, alltså kom fram högst fem minuter senare än jämfört med tidtabellen. Det är samma nivå som under de tre förgående åren.

Men i punktlighetsmålet ingår även godstågen, och för dem försämrades läget under 2016. Endast 77 procent av godstågen kom fram i tid, skriver SvD.

Vad gäller persontåg är det fjärrtågen som ligger sämst till. 77 procent av fjärrtågen höll tiden i fjol, en liten försämring jämfört med 2013.

För regionaltågen ser det bättre ut, knappt 88 procent av dem kom fram i tid under förra året.

Bäst gick det för lokaltåg som SL:s pendeltåg och Pågatågen i Skåne, där 94 procent kom i tid.

Tommy Jonsson tror att lokaltågen når målet till 2020, säger han till SvD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.