Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tågstrejken är över

Både Seko och Almega sade på onsdagskvällen ja till medlarnas bud i tågkonflikten. Därmed är tågstrejken avblåst.

Tågkonfliktens parter träffade vid 19-tiden medlarna i Almegas hus på Sturegatan i centrala Stockholm. Redan då meddelade Seko att de tackar ja till medlarnas bud. För Almega tog det längre tid att bestämma sig, men strax efter klockan nio på onsdagskvällen kom beskedet: avtalet är i hamn.

– Det här är en stor seger för oss i Seko! Stödet som vi har fått den senaste veckan har varit viktigt. Det har gett oss självförtroende – och sedan är det nog så att sympativarslen kan ha påverkat motpartens inställning, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson till DN.

Avtalet innebär att samtliga stridsåtgärder är avblåsta – och att tågstrejken är över. Uppgörelsen satt långt inne, men enligt Seko har parterna nu enats om att alla timanställdas löner på avtalsområdet höjs från ingångslön till genomsnittlig lön.

– Vi tror och hoppas att det kommer att öka antalet heltids- och säsongsanställningar, vilket är bättre anställningsformer och ökar tryggheten för den enskilde. Vi har aldrig sagt absolut nej till timanställningar, men på det här viset kan vi få bort missbruket av anställningsformen, eftersom den blir dyrare, säger Valle Karlsson.

När det gäller den lokala konflikten mellan Seko och företaget Veolia har parterna även enats om att begränsa antalet timanställningar där till 5 procent av antalet produktionstimmar. I utbyte lovar facket bland annat att samarbeta för att ta fram mer effektiva scheman.

– Vi valde att tacka ja eftersom avtalet uppfyller flera av de krav som vi har ställt i den här konflikten. Dels har vi fått till en begränsning av antalet timanställda på Veolia, dels får vi ett sätt att komma åt missbruket av timanställningar generellt sett i branschen, säger Valle Karlsson.

Almegas presschef David Wästberg är inte lika nöjd. Han säger till DN att arbetsgivarsidan kände sig tvungen att säga ja till medlarnas bud, trots att det egentligen "inte var särskilt bra”.

– Det innebär höga löneökningar för timanställda, vilket kommer att få finansieras av lägre ökningar för fastanställda. Men nu får vi slut på strejken, säger David Wästberg.

En fortsatt strejk skulle enligt Wästberg ha inneburit allt för stora konsekvenser för samhället.

– Men det blev ändå ett rätt dyrt avtal. De konfliktvarsel som låg är så pass omfattande för hela samhället att vi var tvungna att säga ja, säger David Wästberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.