Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tak för fondavgifter sänks

Tumskruvarna dras åt på de förvaltare som har dyra blandfonder i premiepensionen när nivån för avgifterna skärps. ”Det är för att det ska bli större premie­pension i slutändan”, säger Mats Öberg på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten har tidigare beslutat att sätta ett tak för fondernas avgifter i premiepensionssystemet. I ett preliminärt förslag låg taket för blandfonder på 2 procent. Men i det slutgiltiga förslaget som DN tagit del av pressas nivån till 1,5 procent.

På myndigheten sticker man inte under stol med att förändringen till stor del är riktad mot förvaltningsbolagen. Deras affärsidé är att sköta förvaltningen åt sparare i premiepensionen.

– Många av deras blandfonder har avgifter som är mycket höga, säger Mats Öberg, chef för fond­enheten på Pensionsmyndigheten.

Cirka 700.000 svenskar bedöms vara kunder hos olika förvaltningsbolag. Mats Öberg menar att andra aktörer visat att det går att hålla lägre avgifter för blandfonder.

Premiepensionen, eller PPM som det brukar kallas i folkmun, har ett system som gör att bolagen måste lämna rabatter. Ju fler sparare som ansluter till bolagets fonder desto större rabatter måste de lämna.

En del aktörer har genom att sätta mycket höga avgifter utanför systemet minskat effekten av rabatten. Med de nya taken på avgifter vill Pensionsmyndigheten komma åt de värsta avarterna.

– Avsikten är att kapa topparna och få bort höga bruttopriser. Det skyddar spararna som betalar de högsta avgifterna, menar Mats Öberg.

Enligt myndigheten kommer de nya reglerna att öka rabatterna med 170 miljoner kronor.

– Grovt räknat är det var tionde sparare som gynnas av det här. Det blir några hundralappar per år och person och upprepas det varje år blir det lite mer pengar till pensionen, säger Mats Öberg.

Med de nya reglerna blir den högs­ta avgiften som en sparare får betala för blandfonder inom premie­pensionen 0,62 procent. Totalt 68 blandfonder i premiepensionen ligger över det taket.

Samtidigt går myndigheten den motsatta vägen för aktiefonder och höjer maxavgiften till 2,25 procent i stället för 2 i det ursprungliga förslaget. Pensionsmyndigheten har fått kritik från bland annat Fondbolagens förening att förvaltning av exempelvis tillväxtmarknadsfonder har högre kostnader.

– Vi har tagit in den kritiken och vill tillåta fonder som är dyrare att förvalta. De har också en högre risk och passar bra för långsiktigt pensionssparande, menar Mats Öberg.

Totalt har 106 aktiefonder en avgift över taket. Med de nya reglerna blir den högsta avgiften i systemet för aktiefonder 0,89 procent.

För räntefonder blir taket för avgiften utanför systemet 1 procent. Här hamnar 53 fonder över den nivån. Den högsta avgiften i systemet för räntefonder blir 0,42 procent.

För generationsfonder blir taket också 1,5 procent. Inga fonder ligger över den nivån.

De nya reglerna ska börja gälla från årsskiftet. Fonder som har en avgift över taket får vara kvar i systemet men de får inte betalt för den överskjutande delen.

Det lär komma fler förändringar. Ett arbete pågår i Riksdagen och en utredning som ska vara klar i  september nästa år ska komma med förslag. Premiepensionen har tidigare fått kritik av bland annat pensionärsorganisationer som vill skrota systemet.

Ordlista

PPM: Den del i det statliga pensions­systemet där svenskarna själva kan välja fonder där deras kapital ska placeras.

Aktiefonder: Får bara investera i aktier. Kan vara specialiserade på enskilda länder eller bredare marknader.

Blandfonder: Blandar aktier och räntepapper.

Räntefonder: Investerar i olika former av räntepapper. Lägre risk jämfört med aktiefonder.

Generationsfonder: Blandfonder som anpassar risken efter hur nära spararen är pensionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.