Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tallolja och etanol fick grönt ljus av EU-parlamentet

Tallolja godkänt av EU. Arkivbild.
Tallolja godkänt av EU. Arkivbild. Other: Dan Sjögren

Tallolja och etanol fick grönt ljus av EU-parlamentet på onsdagen. Svenska EU-parlamentariker från flera partier jublar. 

En majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet röstade vid lunchtid på onsdagen för att tallolja ska finnas med på listan över godkänt förnybart biobränsle i EU.

EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) är mycket lättad. 

– Vi som var rädda för att omröstningen skulle gå åt skogen är väldigt glada, säger Jytte Guteland. 

Dagens omröstning handlade om nya EU-regler för förnybar energi. En ny EU-lag slår fast övergripande principer och en lång rad mycket konkreta bestämmelser som syftar till att minska de klimatpåverkande utsläppen i EU och öka användningen av förnyar energi.

En av alla detaljer handlade om tallolja ska räknas som miljövänligt biobränsle. 

Många ledamöter i EU-parlamentet har anfört miljöskäl för att ta bort tallolja på listan över tillåtna biobränslen. Socialdemokrater från bland annat Tyskland har varnat för att skogen i EU annars kommer att skövlas.

– Jag har berättat hur viktig talloljan är i Sverige för omställningen till förnybar energi i den stora tranportsektorn. Jag är glad att så många av mina partivänner lyssnade, säger Jytte Guteland.  

I Sverige kommer i dag hela 85 procent av all biobränsle från skogen. 

Det handlar bland annat om flis, spån och bark som eldas i värme- och kraftverk och om tallolja, en restprodukt från massaproduktionen, som blandas i bränsle till bilar.

I den här frågan har det också funnits stor samsyn över de svenska partigränserna i EU-parlamentet.

”Hurra! Inga planekonomiska skrivningar i hållbarhetskriterierna! Talloljan är förnybar”, twittrade Christofer Fjellner (M) när omröstningen var klar.

Centerns Fredrick Federley är också mycket nöjd. 

– Vi var uppriktigt oroliga för talloljan, men vi fick bred uppslutning. Det har gått över förväntan på alla punkter, kommenterar Fredrick Federley.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.