Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tallriksmodellens grundare: ”Ta bort potatis”

Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Vi måste äta mindre av potatis, pasta, ris och andra energikällor. Det säger tallriksmodellens upphovsperson Britt-Marie Dahlin till SvD. Detta för att vi rör oss mindre och väger mer än för 37 år sedan.

– Tre stora potatisar är alldeles för mycket. Nu när vi har en tendens att öka i vikt så behöver vi minska på energin. Men om vi äter mindre måste vi samtidigt dra upp på näringstäta grönsaker och rotfrukter så att vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler, säger Britt-Marie Dahlin till SvD.

Enligt henne har våra matvanor ändrats sedan 1976 då hon som nutritionist på Scan presenterade tallriksmodellen. Då ”grönsaker ansågs vara kaninmat” komponerade hon en cirkel med tre lika delar livsmedel rika på protein, vitaminer/mineraler respektive kolhydrater.

Livsmedelsverket använder sig av tallriksmodellen som illustration för en bra komponerad måltid, men Britt-Marie Dahlin tycker att det är dags att ändra fördelningen, att ta bort en av de tre potatisarna till förmån för grönsaker och andra rotfrukter. Myndigheten meddelar för SvD att tallriksmodellen är under översyn som eventuellt är klar efter sommaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.