Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tandkrämsjätte experimenterade på barn

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tandkrämstillverkaren Colgate har bedrivit djupt oetisk forskning på barn. För att bevisa att en tandkräm är bättre än konkurrenternas har företaget låtit barn använda tandkräm utan fluor, konstaterar myndigheten SBU i en ny rapport.

Tandkrämsjätten Colgate-Palmolive lanserar just nu en ny tandkräm. I reklamen påstås fluortandkrämen med ”sugar acid neutralizer” vara ”den mest betydelsefulla innovationen för att motverka karies på över 50 år”.

Bakom påståendet ligger åtta år av forskning med över 14.000 personer, skriver företaget på sin hemsida.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) stämmer dock inte in i lovsången.

Inte nog med att det inte går att bevisa att den aktuella tandkrämen är bättre än vanlig fluortandkräm. Den forskning som ligger bakom tandkrämen är djupt oetisk också.

I två av de fyra studier som SBU har granskat ingick hundratals barn i olika kontrollgrupper, som fick tandkräm utan fluor i sex månader för att studera emaljskador.

– Jag blev helt förfärad när jag upptäckte de här studierna, säger tandläkaren Aron Naimi-Akbar som ingår i SBU:s projektgrupp.

I studierna, som utfördes i Kina 2013, försöker Colgate bevisa att tandkräm som utöver fluor även innehåller aminosyran arginin, är bättre än tandkräm som endast innehåller fluor.

Men detta lyckas företaget inte med, konstaterar SBU i sin rapport.

Enligt Aron Naimi-Akbar finns det flera problem med studierna. Ett är att det finns en uppenbar jävsproblematik.

– Colgate har varit involverade i varje enskilt steg i forskningen. De har granskat och analyserat resultaten, men har inte redovisat hur de har gått tillväga.

Dessutom, konstaterar SBU, går forskningen stick i stäv med de forskningsetiska principerna genom att Colgate låtit barn använda tandkräm utan fluor.

– Det är en vetenskaplig frågeställning som inte behöver besvaras. Man vet redan att fluor motverkar karies, säger Aron Naimi-Akbar.

Använder du själv ”sugar acid neutralizer”-tandkräm?

– Nej, jag använder vanlig fluortandkräm. Den billigaste som finns.

Nu svarar Colgate på kritiken:

”Den begränsade användningen av icke-fluor tandkräm i några studier, vilket godkänndes av etikkommittén vid ett ledande universitet, gjordes endast i ett land där användandet av icke-fluor tandkräm är utbredd. Studien tillhandahöll tandkräm och tandborstar för användning i hemmen, där ett program med munvårdsinstruktioner med dagliga, övervakade tandborstningar i skolorna infördes och där munhälsan regelbundet kontrollerades för att säkerställa att ingen riskerade sin munhälsa.”

”All forskning utfördes med respekterade universitetspartners och blev peer-reviewd och publicerad för att säkerställa dess vetenskapliga kvalitet. En oberoende granskare ansvarade för färdigställandet av de initiala rapporterna över studien, och statistiska resultat granskades och verifierades av oberoende statistiker. Medverkan av forskare från Colgate var i linje med praxis inom läkemedels- samt konsumentvarubranschen och var öppen och transparant.”

Det här är inte det enda exemplet på oetisk forskning som har bedrivits. Tidigare har det bland annat utförts kariesexperiment på utvecklingsstörda och barnhemsbarn har smittats med syfilis. Läs DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunthers artikel ”När vetenskapen har gått vilse”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.