Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tandskoterska-fick-kvicksilverbesvar-klassade-som-arbetsskada/

Jobb & karriär

Tandsköterska fick kvicksilverbesvär klassade som arbetsskada

Foto: Tore Meek/TT

För första gången på många år har en tandsköterska fått sina kvicksilverrelaterade besvär godkända som arbetsskada.

– Vi hoppas att det här kommer att påverka framtida domstolsprövningar gällande kvicksilverskador, säger Linda Olausson på fackförbundet Vision. 

Kvinnan uppger att hon var helt frisk när hon började arbeta som tandsköterska, men efter 15 år kom symptom smygande som värk i kroppen, ångest, huvudvärk, synrubbningar, minnesstörning, trötthet, yrsel och svimningar. Hon kopplade samman besvären med sitt arbete där hon dagligen hade hanterat kvicksilver. 

”Arbetet innebar bland annat att amalgam bearbetades i handflatan och det förekom att man torkade upp flytande kvicksilver med papper som ofta kastades i papperskorgen. Hon gjorde cirka 16–20 amalgamfyllningar per dag”, uppger en sakkunnig till kammarätten.

Besvären var så omfattande att hon fick nedsatt arbetsförmåga. 

I februari 2015 ansökte kvinnan om livränta – ersättning för förlorad arbetsinkomst vid arbetsskada – för perioden efter januari 1989, men Försäkringskassan avslog hennes begäran. Hon begärde omprövning och fick nej på nytt – då överklagade hon beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö. 

När rätten gick på Försäkringskassans linje tog hon saken vidare till Kammarrätten i Jönköping och i augusti slog den fast att hennes sjukdomsbesvär är att betrakta som arbetsskada. 

Försäkringskassan har hävdat att betydligt starkare skäl talar emot än för ett samband mellan kvinnans besvär och hennes jobb som tandsköterska, eftersom hon hade egna amalgamlagningar som kan ge liknande besvär. Myndigheten menar också att symptomen inte är typiska för kronisk kvicksilverförgiftning, eftersom kvinnans besvär minskar eller helt försvinner när hon vistas ute.

Även om kvinnan nu fått rätt i kammarrätten kan Försäkringskassan inte svara på om hon kommer att få den efterfrågade livräntan eller hur mycket pengar det kan röra sig om.

– Vi motsätter oss inte domslutet och domen är skickad för verkställighet. Vid verkställigheten prövas om samtliga förutsättningar för rätt till livränta är uppfyllda, bland annat beräknad inkomstförlust, säger Kerstin Toroczkay, processförare på Försäkringskassan.

Frågan är vilken betydelse domen kan ha för andra personer med liknande besvär som ansöker om livränta. 

Målet är avgjort enligt den lag om arbetsskadeförsäkring som infördes 1977, eftersom kvinnan anmälde arbetsskadan till Försäkringskassan före 1993 då lagstiftningen skärptes. Därefter har lagstiftningen ändrats ytterligare en gång 2002.

– Det är klart att målet kan få betydelse för ärenden som ska prövas enligt samma bevisregel. Det har att göra med när man anmälde ärendet, säger Kerstin Toroczkay.

Fackförbundet Vision, som organiserar tandsköterskor, har under åren förgäves drivit ärenden om kvicksilverskador till domstol. Senast en tandsköterska fick besvären klassade som arbetsskada, som förbundet känner till, var 2007. 

Men Vision menar att forskningen om exponering av kvicksilver går framåt i Norge, där flera tandsköterskor fått sina skador godkända. 

– Detta sammantaget med den dom som meddelades i augusti 2019 hoppas Vision kommer att påverka framtida domstolsprövningar gällande kvicksilverskador. Ett problem är dock att många av skadorna nu ligger så långt tillbaka i tiden att de inte längre kan prövas inom arbetsskadeförsäkringen, säger Visions förbundsjurist Linda Olausson.

DN har sökt tandsköterskan som inte vill uttala sig om ärendet.