Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tänk på det här innan du byter bank

Det finns flera saker att tänka på för den som vill byta bank.
Det finns flera saker att tänka på för den som vill byta bank. Other: JANERIK HENRIKSSON/TT

Nordeas beslut att flytta huvudkontoret till Finland har triggat i gång en kundflykt. Det kan dock vara klokt att tänka efter en extra gång inför ett eventuellt bankbyte.

– Man ska aldrig byta bank bara för att man är arg, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

För en vecka sedan offentliggjorde Nordea att huvudkontoret flyttas till Finland. Sedan dess har flera andra banker fått förfrågningar från Nordeakunder som vill byta bank. Bankexperten Kicki Westerståhl ger svar på om det är värt mödan?

Är det lätt eller svårt att byta bank?

– Det korta svaret är att det är lätt att byta bank. Det finns en överenskommelse som ska underlätta för konsumenterna att byta bank. Vanligtvis tar det 3-5 bankdagar och grundläggande tjänster såsom flytt av transaktionskonto, autogiro eller bankkonto är sällan något problem.

Finns det några svårigheter?

– Har du bolån, värdepapper eller någon form av bundet sparande är det viktigt att tänka på konsekvenserna av ett bankbyte. Du kanske inte ska byta bank helt och hållet. Se till att du får ett nytt lån beviljat innan du säger upp det gamla.

Går det att ha två banker?

– Det går absolut att ha två banker. Du kan till exempel ha ett grundläggande betalkonto och lönekonto på en bank och välja att öppna ett sparkonto med andra aktörer. Viktigt att komma ihåg är dock att det finns vissa ekonomiska fördelar med att ha en bank. Bankerna vill ofta ge kunden ett helhetserbjudande vilket brukar leda till bättre förmåner och kanske en bolånerabatt.

Bör man ha med sig något till den nya banken?

– Det kan vara bra att ta med sig ett kontoutdrag samt det senaste årsbeskedet. Där har du information om autogiron som är anslutna till den gamla banken samt eventuella stående överföringar som ska läggas om. Om du använder säkerhetsdosa så kan det även vara bra att ta med den.

Vad är det viktigaste att komma ihåg inför eventuellt bankbyte?

– Det är aldrig smart att byta bank för att man är arg. Det är ett beslut som ska vara rationellt och ske under ordnade former. Du måste se om sitt hus för att undvika att hamna i en dålig ekonomisk situation. Rätt som det är får man inte bolånet beviljat och då kan det bli problem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.