Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tänk på det här om du ska leasa bil

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det blir allt populärare att leasa en bil privat i stället för att köpa en egen. Men leasingavtalen är ofta snåriga. ”Jämför olika erbjudanden och granska pris och villkor mycket noga”, råder tjänstebilsexperten Ronny Svensson.

Leasingerbjudanden till privatpersoner blir allt vanligare och annonser med erbjudanden förekommer flitigt i tidningar och på nätet. De senaste tre åren har nästan 60.000 svenskar valt att hyra i stället för att köpa, enligt tjänstebilskonsulten Ynnors senaste statistik.

Leasing har både för- och nackdelar. Ronny Svensson, vd på Ynnor, pekar på en stor fördel för den som står i valet mellan att köpa en några år begagnad bil eller teckna ett leasingkontrakt.

– Du får en ganska bra Volvo eller Saab för 2.500 kronor i månaden. Men då måste man fråga sig om man är beredd att ta risken med en begagnad bil, säger Ronny Svensson.

Men han pekar också på att leasingbil kan vara ett alternativ för den som inte har möjlighet att få banklån eller att låna på bostaden för ett bilköp.

Blir det större fel på det begagnade fordonet kan det kosta en bra slant. Med en leasingbil hamnar problemet i uthyrarens knä.

– Den som leasar får en ny, säker, miljövänlig bil och du slipper risken med att köpa begagnad bil, säger han.

När det gäller vem som får köra den leasade bilen brukar det fungera som när man äger bilen. Ungdomar kan övningsköra och det går att låna ut bilen till en kompis om det skulle behövas.

– Kan man inte det är det ett varningstecken och man bör titta efter andra leasingbolag, menar Ronny Svensson.

För den som inte gillar att hålla på för mycket med bilar kan leasingbilen vara en lättnad.

– Då måste man tänka på att servicen ska ingå i avtalet, menar Ronny Svensson.

Samtidigt gäller det omvända. För den som gillar att pyssla en del med sin bil är leasing knappast det rätta valet.

– Det här är ett hyresavtal utan förfoganderätt. Du får inte göra något på leasingbilen. Det kommer att kallas onormalt slitage och du kan få betala extra för det jobb du själv gjort när bilen lämnas tillbaka, varnar Ronny Svensson.

Det gäller också att tänka på att bindningstiden ofta är två eller tre år. Har man en egen bil går den att sälja och man är mer flexibel.

– För en leasad bil kostar det extra pengar att bryta kontraktet och komma ut i förtid, säger Ronny Svensson.

Månadskostnaden för leasingen varierar stort. En ovetenskaplig genomgång av olika erbjudanden på nätet ger ett brett prisspann på mellan 2.000–6.000 kronor i månaden.

Det är flera faktorer som avgör prisnivån. Först och främst vilken bil man ska ha och vilken extrautrustning föraren lägger till. Leasingtiden är ytterligare en faktor och fordonsskatten bör ingå i kontraktet, menar Ronny Svensson.

Affären görs upp med bilhandlaren men bakom affären finns ett finansbolag. Eftersom det ligger ett lån i bakgrunden som finansierar affären görs det också en kreditupplysning.

Det ingår också en ränta i leasingen där nivån påverkar månadskostnaden. Därför är det bra att kontrollera om uthyraren kan ändra räntan under hyresperioden eller om den ligger fast.

På Konsumentverkets tjänst bilsvar (www.bilsvar.se) kan man se vad olika begagnade bilmodeller kostar och jämföra med erbjudanden för leasingbilar.

– Jämför också olika erbjudanden och granska pris och villkor mycket noga, råder tjänstebilsexperten Ronny Svensson.

För att köpa en bättre begagnad bil krävs det en större summa. Den som inte har pengar på banken utan tar ett vanligt blancolån eller lånar på bostaden måste ta hänsyn till räntekostnaden i kalkylen när man jämför med ett leasingavtal. Den uppgiften ingår i siffrorna i grafiken där vi jämfört några populära bilmärken i olika storlekar.

Ronny Svensson pekar på att det kommit in många nya bolag på marknaden i spåren av det stora intresset för privatleasing av bilar.

– Det kan vara svårt att se vem som står bakom, konstaterar han.

Grafik där vi jämfört några populära bilmärken

Fakta. Sex steg på vägen till en privatleasingbil

1 Gör en kalkyl. Hur mycket kan jag lägga per månad på bilen?

2 Hur mycket vill jag fixa med min egen bil? Är det viktigt välj bort privatleasing? Vill jag slippa greja med sitt fordon kan leasing vara ett alternativ att titta närmare på?

3 Bestäm vilken bilmärke och vilken årsmodell som är aktuell och hur länge du vill leasa bilen. Två eller tre år är vanligast.

4 Ta fram månadskostnaden för bilen via Konsumentverkets bilsvar.se. Lägg till eventuella räntekostnader för lån.

5 Ta in förslag på vad det kostar att leasa en bil och jämför med kostnaden för den begagnade bilen.

6 Om månadssumman för leasing är lägre kan det vara ett alternativ till bilköp. Kontrollera kontraktet mycket noggrant innan du skriver under. Ta reda på vad som ingår när det gäller service, restvärde, körsträcka, skatt med mera. Samt vad som gäller för slitage och restvärde när bilen ska lämnas tillbaka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.