Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Taxitjänsten Uber stoppas i London

Foto: Seth Wenig/AP

Taxitjänsten Uber stoppas från att köra i London. Det beslutade motsvarande Transportstyrelsen i den brittiska huvudstaden på fredagen, skriver Bloomberg.

Det amerikanska företaget Uber är omtvistat och har fått verksamhetsförbud i flera länder. Tjänsten beställs via en app i mobilen.

Uber har blivit kritiserat för att inte använda sig av taxameter, och för att inte följa nationella regleringar av transportsektorn. 

På fredagen meddelade TfL, ungefär som svenska Transportstyrelsen, att Uber inte får förnyad licens att fortsätta sin verksamhet i London eftersom det inte anses vara ”passande och korrekt att inneha en privat taxioperatörslicens”.

”TfL: s reglering av Londons taxi- och privata åkerier är utformad för att säkerställa passagerarnas säkerhet. Privata taxioperatörer ska följa strikta regler och kunna visa för TfL att de gör uppfyller kraven för att få köra. TfL måste också om vara förvissad om att en operatör är lämplig att inneha en licens”, skriver myndigheten i ett uttalande.

Uber förväntas överklaga beslutet. 

Enligt företaget har man cirka 3.5 miljoner användare av taxitjänsten i London och runt 40.000 förare är knutna till Uber. 

Efter att flera förare i Sverige dömts för svarttaxiverksamhet lades tjänsten Uberpop ner 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.