Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

TCO saknar a-kassehöjning i budget

Det saknas pengar till högre utbildning, höjd a-kassa och mer resurser till unga som inte klarar skolan i regeringens budget, enligt TCO:s ordförande Eva Nordmark.

"Det är angelägna långsiktiga investeringar som skulle bygga Sverige starkare", skriver hon i en kommentar.

Hon tillägger att den höga arbetslösheten borde få politiker att fundera på att släppa på överskottsmålet för att kunna kombinera omfattande skattesänkningar med välfärdsinvesteringar.

"Ekonomin tål inte både satsningar och samtidigt skattesänkningar utan att vi får betala surt efteråt i form av åtstramningar eller skattehöjningar eller bådadera", skriver hon.

Arbetsgivarorganisationen Almega saknar initiativ för att få en genomgripande reform på skatteområdet och sågar regeringens förslag om ändringar i 3:12-reglerna.

"Förslaget gör det som många inte trodde var möjligt, nämligen de krångliga skattereglerna kring 3:12 ännu krångligare. Dessutom kommer en rad ägarformer att diskrimineras eftersom delägare som arbetar i dessa företag inte längre kommer att kunna få dela ut vinst på samma sätt som i andra bolag på sitt insatta kapital", skriver Almega i ett pressmeddelande.

Samtidigt välkomnar Almega det femte jobbskatteavdraget och utredningen om en förändrad beskattning av personaloptioner.

Almega välkomnar även att regeringen vill se över Arbetsförmedlingens uppdrag. Men ambitionsnivån borde vara ännu större när det gäller att involvera privata aktörer i arbetet, enligt organisationens näringspolitiske chef Ulf Lindberg.

"Bara då skapas förutsättningar för framtidens arbetsmarknad, att få rätt person på rätt plats", skriver Ulf Lindberg, Almegas näringspolitiske talesman.

Regeringens budget saknar en satsning på ersättning till arbetslösa, som inte har höjts på elva år, enligt fackförbundet IF Metall.

"Om ersättningen följt inflationen skulle de arbetslösa fått 2 200 kronor i månaden. Jag saknar en politik som riktar sig till dem med lägst inkomster och där höjd ersättning direkt ökar konsumtionen och ger fler jobb", skriver IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i en kommentar.

Enligt Ferbe har under första halvåret i år 3 500 varit arbetslösa så länge att de förlorat rätten till ersättning.

"Jag saknar en verklig jobbpolitik och politisk vilja, för rättvisa och solidaritet", skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.