Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tea Party-rörelsen kritiserar uppgörelsen

Matt Kibbes Tea Party-rörelse Freedom Works arbetar på, trots den svåra motgången i USA-kongressen på onsdagen.
Matt Kibbes Tea Party-rörelse Freedom Works arbetar på, trots den svåra motgången i USA-kongressen på onsdagen. Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Från den konservativa så kallade Tea Party-rörelsen, som varit pådrivande bakom Republikanernas försök att stoppa eller modifiera den omstridda sjukförsäkringsreformen Affordable Care Act (”Obamacare”) med hjälp av budgeten som gisslan, kom hård kritik mot uppgörelsen i senaten.

– Jag tycker det är en total kapitulation inför vad Harry Reid alltid ville ha, sade Matt Kibbe, ledare för den nationella Tea Party-föreningen Freedom Works, till tidningen The Washington Post på onsdagskvällen svensk tid.

Han tillade att den uppgörelse som nu ser ut att röstas igenom i kongressen innebär att man aldrig får veta om Tea Party-strategin hade kunnat lyckas.

– Vi ångrar ingenting. Detta var en strid vi mycket väl skulle kunna ha vunnit, om Republikanerna hade varit villiga att ta fajten, sade han.

Det som måste betraktas som ett uppenbart nederlag för rörelsen har ändå, enligt Kibbe, inte lett till några böjda huvuden från aktivisternas sida.

– Kampen går vidare och kommer att fortsätta så länge genomförandet av Obamacare pågår. Reformen har visat sig vara ett havererat tåg och människor kommer att få brottas med alla problemen i dess spår, ända fram till valdagen, sade Matt Kibbe.

Han tillade att hans anhängare reagerat på senatsuppgörelsen med fortsatt vilja att kämpa, inte minst mot bakgrund av USA:s statsskuld:

– Någon måste stoppa hänsynslösheten som tvåpartisamarbetet leder till. Och det är den uppgiften vi är här för att ta oss an.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.