Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/techjattarnas-anstallda-protesterar-mot-oljeaffarerna/

Ekonomi

Techjättarnas anställda protesterar mot oljeaffärerna

I september förra året deltog anställda på bolaget Amazon i en klimatstrejk i Seattle.
I september förra året deltog anställda på bolaget Amazon i en klimatstrejk i Seattle. Foto: Elaine Thompson/AP

Att Amazon, Google och Microsoft hjälper oljebolag att borra efter ny olja har lett till kraftiga protester bland de anställda. Tusentals har skrivit på protestlistor. Vissa riskerar att få sparken för att de talar högt om frågan, visar interna mejl.

DN har rapporterat hur techjättar som Amazon, Microsoft och Google hjälper olje- och gasbolag att hitta och borra efter fossila bränslen. Framför allt säljer de serverkapacitet och skräddarsydda molntjänster som energiföretagen använder för att analysera data om oljefyndigheter långt under marken, allt för att identifiera nya, stora fyndigheter. Många av avtalen har skrivits under de senaste åren.

Detta samtidigt som alla tre gärna talar om hur de ska bli klimatneutrala företag och att de driver sina egna serverhallar med, åtminstone delvis, förnybar energi.

Men på alla tre bolag har samarbetet med oljebolagen väckt skarp intern kritik. 

På Google har fler än 2.300 anställda skrivit under ett protestbrev. Där kräver de ett omedelbart stopp allt samarbete som ska ”möjliggöra eller påskynda utvinningen av fossila bränslen”. Där finns också krav på att Google ska nå nollutsläpp senast år 2030. 

Redan i höstas, när omkring 1.600 Googleanställda deltog i den globala klimatstrejken, öppnade vd Sundar Pichai för att sätta 2030 som gräns för när företaget ska vara neutralt vad gäller klimatpåverkande utsläpp. Det ”verkar inte orimligt”, sa han i en intervju med Financial Times

Klimatstrejken, som initierades av aktivisten Greta Thunberg, tycks ha blivit startskottet för många protester inne på världens största techbolag. Exempelvis på Microsoft, som bara dagar före strejken släppte nyheten om ett omfattande samarbete med oljebolagen Schlumberger och Chevron. Samarbetet skulle – det sades uttryckligen i pressmeddelandet, leda till snabbare dataanalyser och därmed ”nya utvinningsmöjligheter”. 

Anställda på Microsoft svarade med ett protestbrev”. Med sådana nyhetsrubriker bara tre dagar före klimatstrejken är det inte längre möjligt för oss att ignorera hur Microsoft bidrar till klimatkrisen”, skrev de anställda och påminde om att Microsoft sedan tidigare hjälper företag som oljegiganten Exxonmobil. 

Microsoft har sedan dess presenterat en klimatplan, som dock inte adresserar hjälp till olje- och gasföretag. I ett tidigare uttalande till DN säger Microsoft att man är ”fast beslutna att fortsätta arbeta med alla våra kunder, inklusive de i olje- och gasindustrin”, men att det ska sikta på en framtid utan utsläpp.

Men ingenstans har protesterna orsakat sådan kontrovers som på Amazon. Även där deltog många i klimatstrejken, men flera månader tidigare hade tusentals anställda skrivit på ett protestbrev, med krav på att ”stoppa kundlösningar skräddarsydda för att hitta och utvinna olja och gas”. I dag har över 8700 anställda ställt sig bakom kraven.

Amazons vd Jeff Bezos.
Amazons vd Jeff Bezos. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Amazons vd Jeff Bezos presenterade visserligen ett ”klimatlöfte” som ett svar på protesterna, men också en policy som förbjuder anställda att rikta viss kritik och delta i vissa protester mot Amazon. 

Att det var allvar stod klart nyligen, då flera anställda som har uttalat sig kritiskt i media hotades med avsked. I ett mejl från Amazons personalavdelning till en anställd står att fortsatta protester ”kan leda till formella åtgärder, inklusive att din anställning på Amazon avslutas”, enligt The Guardian.

Det har dock inte tystat alla. Kort därefter gick hundratals anställda ut i sociala medier under taggen #AMZNSpeakOut i protest mot policyn och Amazons klimatpåverkan.

Klimatprotesterna är inte första gången anställda på Silicon Valleys största företag riktar kritik mot den egna arbetsgivaren. Google har sett protester mot hanteringen av sexuella trakasserier, Microsoft för samarbete med migrationsmyndigheter och Facebook för dess policy att tillåta lögner i politisk reklam. Med tanke på antalet anställda – tiotusentals eller i fallet med Amazon hundratusentals – så representerar även de större medarbetarprotesterna bara en mindre del. 

Läs mer: Techjättar skryter om vindkraft men tjänar storkovan på olja