Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/teknikmagasinet-i-konkurs/

Ekonomi

Teknikmagasinet ansöker om konkurs

En av Teknikmagasinets butiker i Stockholm hade fortsatt öppet efter beskedet att kedjan begärts i konkurs. Foto: Josefine Stenersen

Teknikmagasinet avbryter försöken att rekonstruera bolaget och ansöker om konkurs. Det framgår av ett pressmeddelande.

Butikskedjan Teknikmagasinet, som har butiker över hela Sverige, har begärt sig själv i konkurs. Därmed avbryter man försöken att rädda företaget.

Det framgår i en konkursansökan, vilket Market var först med att rapportera om.

”Efter förhandlingar med kunder, finansiärer och intressenter kan styrelsen konstatera att förutsättningar för lyckad rekonstruktion ej längre finns och att bolaget saknar möjlighet att betala sina skulder”, skriver företaget i sin konkursansökan.

– Det är ägaren som har beslutat om detta. Jag har jobbat för att rekonstruera bolaget så att det kan finnas kvar, men kan inte ha någon synpunkt på ägarens beslut, säger advokaten Kent Hägglund till Aftonbladet.

Samtidigt hoppas företaget att butikskedjan ska få ett nytt liv efter konkursen, genom att någon köper upp verksamheten. Det finns intressenter, enligt bolaget.

Teknikmagasinet har länge varit drabbat av ekonomiska problem. 2017 gick man i sin första företagsrekonstruktion, men verksamheten kunde då räddas av att finansmannen Peter Gyllenhammar gick in som ny ägare och sköt till kapital. Men i juni 2019 gick man åter in i rekonstruktion. Ulrika Göransson, som lett företagets lansering av mobilreparationer, tillträdde som ny vd i juli samma år.

Foto: Josefine Stenersen

Teknikmagasinet, som öppnade sin första butik i Skärholmen i Stockholm 1989, har i dag över 100 butiker i Sverige.


Teknikmagasinet är inte den enda detaljhandelskedjan som gått i konkurs under den senaste tiden. Enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC:s konkursstatistik ökade antalet konkurser inom detaljhandeln under 2019 med åtta procent. Faktum är att var fjärde konkurs under 2019 var ett detaljhandelföretag. Bland annat Musikkedjan 4sound, med 19 butiker, och jaktkedjan Jaktbiten i konkurs i oktober förra året. Samma månad ansökte underklädeskedjan Twilift om rekonstruktion.

Framför allt är det företagen inom mellansegmentet som är drabbade. Lågpriskedjor som Biltema, Rusta och Dollarstore har trotsat trenden och ökat både resultat och omsättning under de senaste åren. 

Till Nyhetsbyrån TT säger Teknikmagasinets vd Ulrika Göransson att man hoppas hitta en köpare av företaget.


– I dag finns intressenter. Min förhoppning är att vi kan leva vidare.