Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tekniska-problem-stoppar-borshandeln/

Ekonomi

Stockholmsbörsens handel stoppad för dagen

Foto: Thomas Karlsson

Den stökiga fredagen fortsätter på Stockholmsbörsen, vars vd nu har uttalat sig om de tekniska problemen. Börsen stängs resten av fredagen efter tekniska problem, men Nasdaqs övriga börser, som inte har halvdag, kommer att öppna, enligt ett pressmeddelande från Nasdaq. Den handel som hann ske under en mycket kort stund vid 13-tiden kommer att makuleras.

TT Text

Under fredagsmorgonen har tekniska problem orsakat stopp på Stockholmsbörsen. Handeln stoppades först vid 11-tiden, och orsaken var ett problem med anslutningarna som påverkade aktiehandeln och aktiederivathandeln.

– Vi har anslutningsproblem, vilket gjort att vi fått stänga. Det gäller Stockholm och övriga Norden och Baltikum. Problemet uppstod gradvis under förmiddagen, och vi bestämde oss för att stänga börsen vid 11, sade David Augustsson som är presschef vid Stockholmsbörsen tidigare under dagen.

Vid 13 öppnades handeln, men bara minuter efter stängdes marknaden på nytt.

– Vi upplevde fortsatta störningar och fattade beslut om att stoppa handeln igen, sade Erik Granström vid 13.15.

Innan det senaste stoppet var planen att hålla öppet en extra timma för att sedan stänga igen vid 14 eftersom en halvdag var inplanerad under fredagen.

Strax efter 15-tiden kom ett uttalande från Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl:

”Vi arbetar för fullt för att rätta till det tekniska problem som vi upplevt på våra nordiska och baltiska marknader idag. Vi vill be om ursäkt för det besvär det har orsakat både börsmedlemmar och alla som investerar på våra marknadsplatser. Vi är just nu i tät kontakt med både kunder och myndigheter samtidigt som vi arbetar för att finna en lösning på detta problem”, säger Lauri Rosendahl i meddelandet.