Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Telenor skickade sms till fel personer

Foto: Bertil Ericson/TT

Telenor har under natten mot tisdagen skickat sms till fel mottagare. En systemuppdatering som gick fel ska ligga bakom problemen.

Mängder med sms i Telenors mobilnät har nått fel mottagare under natten. På operatörens Facebooksida vittnar många kunder om hur privata sms från helt okända personer dyker upp i deras mobiltelefoner.

”Har fått sms från tre okända nummer, en person som jag svarade och som påstod att hen inte skickat till mig, samt ett som var riktigt otrevligt som jag inte vågade svara på”, skriver en av dem.

En kund säger sig ha fått sms från 10 okända nummer medan andra berättar hur sms de skickar inte kommer fram.

Telenor bekräftar att sms har hamnat fel och säger att tekniker har satts in för att lösa problemen.

Enligt presschefen Aron Samuelsson är det sms som har skickats till Telenor-kunder från andra operatörer som har nått fel mottagare inom Telenors nät. Detta på grund av ett tekniskt fel som uppstod vid en systemuppdatering.

– Vi har ännu inte kunnat utröna omfattningen, men det är inte alla kunder som är drabbade, säger han.

– Sms har kommit fel, det kan vi konstatera. Vi har genomfört en åtgärd. Utifrån kundtjänstens ärenden kan vi se att den har varit framgångsrik, säger Aron Samuelsson.

Uppgifter om liknande problem hos andra operatörer har cirkulerat på under förmiddagen. Men Telenor tar på sig hela ansvaret för det inträffade. Att sms från exempelvis Tele2 och Tre har hamnat fel beror helt på felet i Telenors system.

– Givetvis ser vi allvarligt på det. Det här ska inte kunna inträffa. Det viktigaste nu är att vi går till botten med orsaken för att säkerställa att det inte sker igen. 

Telenor, liksom andra svenska mobil- och internetoperatörer, har tidigare fått kritik från Post- och telestyrelsen, PTS, för slarv med kunders integritetskänsliga uppgifter. Aron Samuelsson lovar öppenhet om PTS inleder en granskning av sms-sammanblandning.

– Alla berörda myndigheter kommer bli informerade om det här. Vi ska vara transparenta.

Enligt Telenor har inga sms skickats fel efter 09:10 på tisdagsmorgonen. Rapporter har fortsatt att strömma in på operatörens Facebooksida, men dessa ska gälla tidigare incidenter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.