Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Teleoperatörer vill blockera Skype

Svenska teleoperatörer letar efter sätt att kunna stoppa sina kunder från att ringa gratissamtal via tjänster som Skype och Viber. ”Vi måste kunna ta betalt”, säger Charlotte Züger på Telia till Ekot.

En ny rapport från EU:s organ för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation (Berec) visar att flera telebolag vill blockera sina användare från att använda telefontjänster som Skype och Viber.

Bolagen menar att de förlorar pengar på att folk använder dylika gratistjänster.

– När vi har den tekniska funktionaliteten för att separat hantera mobil ip-telefoni, då kommer vi att börja tillämpa våra villkor och då kommer det innebära att i ett abonnemang där det inte ingår, så kommer det inte att fungera, säger Charlotte Züger, kommunikationsansvarig på Telias mobila tjänster till Ekot.

– Jag tror helt enkelt att vi måste kunna ta betalt för olika tjänster oavsett vad, för i olika abonnemang ingår olika saker.

Men frågan är om en sådan blockering är acceptabel. Kritiker pekar på att det är ett hot mot neutraliteten och EU-kommissionen tittar för närvarande på om man ska förbjuda den här typen av restriktioner från telebolagens sida.

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) är mycket tveksam till bolagens planer.

– Om man skulle behöva lagstifta eller ej, det håller jag öppet. Men jag ser helst från början att man har en öppenhet som gör att man aldrig behöver ta till det medlet, säger Hökmark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.