Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Telia anmäls till Konkurrensverket

De fyra största mobiloperatörerna planerar att göra det svårare för andra företag att erbjuda sms-betalning när de inför en gemensam mobil plånbok. Det hävdar betalningsföretaget Klarna, som nu anmäler Telia till Konkurrensverket.

Klarna anser att Telia missbrukade sin dominerande ställning när operatören stängde av ett kortnummer som kunder använde för att köpa parkeringsbiljetter via sms i Västerås.

Sebastian Siematkowski, vd för Klarna, varnar för att händelsen i Västerås bara är det första exemplet på att operatörerna försöker stänga ute andra betalningsföretag från sms-betalningar.

Nyligen bildade Telenor, Tele 2, Telia och 3 bolaget 4T som snart ska lansera en gemensam mobil plånbok, Wywallet. Enligt Klarna planerar nu operatörerna att spärra de kortnummer som börjar på 72 och som hittills använts för sms-betalning, så att de bara går att använda med Wywallet.

– Man har från operatörernas sida skapat Wywallet och har nu tagit första steget genom att stänga av alla Telia-abonnenter i Västerås. De drar fördel av att de äger näten och kommer även att stänga ner kortnummer för all betalningstrafik som inte är förknippad med Wywallet, säger Siematkowski.

4T vill inte kommentera uppgifterna. Men Nicolas Rundbom, ansvarig för extern kommunikation inom mobilitetstjänster på Telia, bekräftar att den som vill använda kortnummer som börjar med 72 i Telias nät framöver kommer att behöva använda Wywallets tjänster. Om andra företag vill erbjuda sms-betalning kommer de alltså behöva hitta något annat nummer.

Telia stängde ner möjligheten för sina kunder att betala parkeringen med sms i Västerås. Anledningen var att Västerås stad släppte in Klarnas betalningstjänst. Telias kunder började då få hem fakturor från Klarna, i stället för att betala parkeringsavgiften med Telias mobila plånbok eller få den på sin mobilräkning. Det bröt mot avtalet, anser Telia.

– För vår del handlar det om att våra kunder hörde av sig till oss med felanmälningar eftersom de naturligtvis undrar varför de får en faktura från Klarna när de har för avsikt att betala med sin mobil med en Telia-tjänst. Vi för nu en diskussion med det företag som hanterar sms-parkering i Västerås och vi hoppas kunna lösa situationen, säger Nicolas Rundbom.

Konkurrensverket inledde nyligen även en granskning av Wywallet och 4T för att avgöra om samarbetet är konkurrensbegränsande eller innebär missbruk av dominerande ställning.

Operatörerna stänger sms-nummer

För sms-betalning används kortnummer som kallas "premium sms" och har formen 72XXX och fungerar oavsett vilket mobilnät man har.
För att köpa en biljett inom Stockholms lokaltrafik skickar resenären till exempel ett sms till 72150 och får en biljett tillbaka.

Andra aktörer än operatörerna kan i dag erbjuda tjänster via ett kortnummer, men får då ofta betala en mellanskillnad till operatören.
Från årsskiftet kommer kortnummer som börjar med 71 eller 72, inte kunna användas tillsammans med några andra betalningstjänster än de som 4T/Wywallet erbjuder.

Frågan är då om andra aktörer kan hitta andra nummer, exempelvis utländska, om de vill erbjuda sms-betalning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.