Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Telia förlorade tvist om rot-avdrag

Telia Sonera förlorade en tvist mot konkurrenten Svensk infrastruktur i tingsrätten. Målet handlade om marknadsföring kring rot-avdrag i samband med bredbandsinstallationer till villor.

Just nu rullas det ut bredband till villor på många håll runt om i Sverige. I samband med installationerna kan kunderna utnyttja rot-avdrag för arbetskostnader och det är bakgrunden till tvisten mellan de två konkurrenterna.

Tvisten har en lång historik. Telia Sonera hävdade i ett tidigare mål i  marknadsdomstolen att Svensk infrastruktur angav ett pris som reducerats med rotavdrag utan att ange hur det beräknats.

Telia fick rätt i marknadsdomstolen och Svensk infrastruktur förbjöds mot vite på en miljon kronor att använda sådan marknadsföring.

I den fortsatta delen av tvisten hävdade Telia Sonera att Svensk infrastruktur använde sådan marknadsföring och ville att tingsrätten skulle utdöma vitet. Svensk infrastruktur menade att man ändrat sin marknadsföring och när domen kom nyligen fick de rätt.

”Sammanfattningsvis anser tingsrätten att det inte är visat att Svensk infrastruktur överträtt marknadsdomstolens förbud”, skriver tingsrätten i sin dom.

Svensk infrastruktur menar att Telia drivit processen för att smutskasta en konkurrent.

”Vi har hela tiden ansett att vi gjort rätt och varit tydliga i vår marknadsföring, och det är mycket glädjande att vi nu fått detta bekräftat av tingsrätten”, skriver Svensk infrastrukturs vd Stefan Tengvall i  ett pressmeddelande.

”Detta blir också en form av bekräftelse på det vi hävdat hela tiden – att målet aldrig handlat om själva sakfrågan, utan om att misskreditera oss som företag”, fortsätter han.

Telia Sonera säger att anledningen till att man drivit frågan har varit för att skapa tydlighet i själva sakfrågan.

– Vi menar att kunden måste kunna bilda sig en uppfattning av hur rot-avdraget beräknats, för att se om avdrag och pris är rimliga, säger Iréne Krohn, presschef på Telia.

– Fibermarknaden är oerhört konkurrensutsatt och från Telias sida är vi självklart angelägna om att kunderna som är intresserade av att installera fiber ska få en så tydlig bild som möjligt av kostnaden, fortsätter hon.

Fakta. Rot-avdrag

Rot ger möjlighet att göra avdrag skatt för arbetskostnader för den som anlitar någon för reparation, underhåll och om- och tillbyggnad.

Från årsskiftet har reglerna ändrats. I dag gäller att man får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Avdraget får som vara högst 50.000 kronor per år och person.

Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.