Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Telia och Ericsson testar 5G

De första publika 5G-näten beräknas inte tas i drift förrän 2020, men redan 2018 börjar Telia och Ericsson provköra den nya tekniken i Stockholm och Tallinn.

Bolagen var parkamrater när Telia 2009 öppnade världens första kommersiella 4G-nät i Stockholm. Bolagets vd Johan Dennelind sa i samband med 5-årsjubileet till TT att det kanske var lite väl tidigt, inte minst med tanke på att det då inte fanns så många mobiler och modem som var anpassade till det nya nätet. Hur tänker han nu?

– Den här gången handlar det om att förstå vad 5G kan göra för våra kunder. Men hur vi kommersialiserar och investerar i de nya näten är en annan och lite senare fråga, säger han till TT.

4G innebar ett stort lyft för vanliga konsumenter och inte minst för allt strömmat material som i dag fyller näten. 5G-tekniken kommer också att glädja konsumenterna, kanske inte minst genom att den minskar trycket på de nertyngda 4G-näten. 5G kommer i stor utsträckning att handla om sakernas internet (Internet of Things) genom den enorma kapaciteten, hastigheten och inte minst genom att fördröjningen av mobilsignalerna dras ner till ett minimum. Det kallas ”latency” på fackspråk och är en avgörande faktor när det till exempel gäller bilar eller tunga applikationer inom vården.

Ericssons vd hans Vestberg pekar ut ett par områden som han anser blir mest intressanta.

– Tv och media till hemmen. I stället för att dra fiber till varje hushåll kan man köra 5G, det blir både snabbare och billigare. Ett annat är autonoma (självkörande) bilar. Ett tredje område handlar om sensorer där ett strömsnålt 5G kan förlänga batterilängden till 10 år.

– Latency är viktigt för livs- för samhällskritiska applikationer, men det här är inte bara en teknik bara för maskiner. När vi kan prioritera trafiken i näten bättre kommer det att bli en stor fördel för vanliga konsumenter, säger Johan Dennelind.

Ericsson är inblandat i de båda stora internationella testkörningarna som är planerade till 2018: fotbolls-VM i Ryssland och vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Men redan nu testar bolaget den nya tekniken med teleoperatörer runt om i världen.

– Arbetet med att ta fram standarder för 5G kommer att vara klart först 2020, men för oss är det viktigt att redan nu få in kravställningar på den nya tekniken. Vi vet redan nu rätt bra vad som kommer att gälla för hastigheter och latency, men vi behöver veta mer om hur den ska användas i praktiken, säger vd Hans Vestberg till TT.

Vad är egentligen 5G?

Det är närmast omöjligt att i dag beskriva i detalj vad 5G-tekniken handlar om. Det pågår intensiva förhandlingar inom telekombranschen om vilka standarder som ska användas och de diskussionerna kommer att pågå i flera år till.

Klart är dock att de nya näten vid start ska klara hastigheter på 1 GB per sekund, vilket är 10-15 gånger snabbare än dagens 4G-nät i deras lyckligaste stunder. Alla ska dock inte räkna med den hastigheten överallt. Fördröjningen (latencyn) ska vara under 1 millisekund mot runt 100 millisekunder i dagens snabbaste 4G-nät.

5G-tekniken ska också vara billigare och miljövänligare än föregångarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.