Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Telia Sonera delar ut 13 miljarder till aktieägarna

Det blev en oväntat stark avslutning på 2015 för Telia Sonera, som hoppas ha sålt av all verksamhet i Eurasien i år.

På börsen var det tummen upp.

Telia-aktien stiger nästan 2 procent efter bokslutet för 2015, i vilket en ny utdelningspolicy presenterats där verksamheten i Eurasien räknas bort.

I korta drag utlovas minst 2 kronor per aktie, mot 3 kronor per aktie för 2015. Analytiker hade räknat med en något mindre nedjustering 2016 och lite mer klirr i kassan för ägarna 2015.

Fast samtidigt klådde Telia vinstförväntningarna på fjärde kvartalet i fjol med råge. Den underliggande vinsten (ebitda) lyfte med 11 procent till nästan 6,6 miljarder kronor. Analytiker hade räknat med 6,3 miljarder.

– Det vi tar med oss från 2015 är ett fantastiskt avslut med kvartal fyra, i kärnverksamheten i hemmaländerna. Vi visar att det går att växa och det går att skapa lönsamhet. Det ska vi ta med oss in i 2016, säger vd Johan Dennelind.

Han räknar med att kunna behålla vinstnivån i kvarvarande verksamhet 2016, trots stora investeringar i nya system och nät i bland annat Sverige och Finland.

Han vill inte spika något slutdatum för affärerna i Eurasien och undviker spekulation om bötesbelopp för de misstänkta mutaffärerna i regionen.

– Men vi förväntar oss ändå att under året avyttra detta i olika former.

För att slutföra försäljningen av Ncell i Nepal, som ska ge 7,5 miljarder kronor, återstår detaljer enligt Dennelind. Samtidigt pågår samtal med tänkbara köpare av verksamheten i resten av regionen.

Vad Telia kan få för de sju bolagen påverkas negativt av den ekonomiska turbulens som präglat länderna en tid.

– Vissa valutor har devalverats med över 50 procent, så det är klart att värdet på de här bolagen har sjunkit, säger Dennelind.

Utan Eurasien blir Telia mer känsligt för regionala problem i Norden och Baltikum, enligt Dennelind.

– Men just nu känns det som en bra region att vara i för att kunna hitta tillväxt.

På längre sikt räknar han med global konsolidering i hela sektorn, för att klara av lönsamhet, investeringar och kompetenskrav.

– För att möta konkurrensen från andra spelare, men också kraven från kunderna. Det tror jag vi kommer att se över tid, att bolagen går samman.

Fakta: Telia Soneras delår i siffror

Fjärde kvartalet 2015 jämfört med samma period 2014

Omsättning: 22.655, 21.399

Rörelseresultat: 2.848, 4.395

Resultat före skatt: 2.033, 3.910

Nettoresultat, kvarvarande verksamheter: 1.420, 2.926

Nettoresultat: –42.627, 2.870

Alla siffror i miljoner kronor.

Källa: Telia Sonera

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.