Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Teliarättegång dröjer till hösten 2018

Telias förre vd Lars Nyberg. Arkivbild.
Telias förre vd Lars Nyberg. Arkivbild. Other: Fredrik Sandberg/TT

Rättegången som följer i spåren på Telias ifrågasatta affärer i Uzbekistan dröjer ända till september nästa år. Den planeras pågå i 45 dagar i Stockholms tingsrätt. Tidigare vd:n Lars Nyberg är åtalad.

Från början av september nästa år till mitten av december ska Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefer tre dagar i veckan bänka sig i Stockholms tingsrätt. De tre är åtalade för korruptionsbrott eftersom de har mutat sig till affärer i Uzbekistan, enligt åklagaren Gunnar Stetler.

De åtalade förnekar brott.

När åtalet lämnades in till Stockholms tingsrätt i september i år framförde Lars Nyberg, via sin advokat Stephane Pleijel, att han förväntade sig en domstolsprövning "inom en nära framtid". Men han får alltså vänta i närmare ett år på den.

Varför dröjer det så länge?

– Det som generellt försvårar att sätta ut mål är kalendrarna hos advokaterna, speciellt hos de som är duktiga och eftertraktade, säger åklagare Gunnar Stetler.

Han tror ändå inte att fördröjningen kommer att få någon betydelse för utgången i den här rättegången.

– Tidsutdräkt försvårar ofta möjligheten till fällande dom eftersom bevisning är färskvara. Men min uppfattning är att det är mer betydelsefullt när det rör sig om muntlig bevisning. Här vilar bevisningen mycket på skriftlig grund, säger Gunnar Stetler.

Åtalen avser bestickning, grovt brott och i andra hand medhjälp därtill. Påföljden är upp till sex års fängelse.

DN har sökt Lars Nybergs försvarare Stephane Pleijel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.