Telias vd: Det finns motstånd mot affären - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Telias vd: Det finns motstånd mot affären

02:07. Telia, med staten som största ägare, köper Bonnier Broadcasting, med TV4, C More och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor. – Styrelsen och jag har jobbat hårt för att få till en affär där vi kan ta en offensiv satsning och det är det vi gör i dag, säger Telias vd Johan Dannelid.

Telias köp av Bonnier Broadcasting möts av kritik från näringsminister Mikael Damberg (S). Under eftermiddagen ska bolaget försvara affären för ministern.  

– Det här är inget beslut för ägarna, säger Telias vd Johan Dennelid. 

På fredagsmorgonen stod det klart att Telia, med staten som största ägare, köper Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor. Näringsminister Mikael Damberg (S) har länge varit kritiskt inställd till affären. Telias vd Johan Dennelid säger att beslutet inte ligger hos staten. 

– Vi har noterat att vissa ägare är positiva och vissa är negativa. Det här är inget beslut för ägarna, det är ett styrelsebeslut. Vi har bedömt att den här affären kan gå igenom en konkurrensprövning och därför vill vi göra den, säger han till DN. 

Läs även: Så tycker partierna om affären

Den svenska staten äger 37 procent av aktierna i Telia. Damberg anser inte att det är lämpligt att Telia äger TV4. 

– Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären, säger han till TT.

Mikael Damberg har kallat till ett möte med bolaget under eftermiddagen för att diskutera förhållandena. Mötet beskrivs från Telias håll som en ”konstruktiv dialog”. 

Är det ett sätt att göra sig av med staten som ägare?

– Det finns ingen sådan koppling från mitt perspektiv. Det här är en affär som är bra för våra ägare som skapar värde för våra ägare, som vi tror väldigt mycket på och som dessutom är strategiskt rätt för oss. Ingen kan vara överraskad. Den här typen av affär har vi pratat om i flera år så det ligger helt i linje med det vi har sagt att vi ska göra, säger Johan Dennelid. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror inte att staten blir kvar som ägare efter köpet. 

– Det går inte att staten äger både SVT och Tv4. Det är ohållbart. Detta är inte slut här, det blir en långkörare, säger han.

Han tillägger: 

– Samtidigt måste Telia fatta affärsmässiga beslut, inte politiska beslut, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.