Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Terrorresor betalas med lån

Other: AP

Resor till terrororganisationen Islamiska staten (IS) i Syrien finansieras bland annat med momsbedrägerier, enligt säkerhetspolisen. Ekobrottsmyndigheten har flera utredningar med koppling till terrorresor, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Men vanligast är att ta ett privatlån för att finansiera resan, vilket har ökat senaste året.

Säkerhetspolisen uppskattar att mellan 300 och 400 personer från Sverige har åkt till Syrien och Irak de senaste åren för att ansluta sig till terrorgrupper. Nu berättar säkerhetspolisen för första gången om hur resorna finansieras.

Det ena är med momsbedrägerier via nyöppnade mobiltelefonföretag där företag som inte haft någon verksamhet tidigare plötsligt har mångmiljonomsättning. Enligt Martin Frimansson, expert på terrorfinansiering hos säkerhetspolisen, pågår flera utredningar om dessa bedrägerier hos Ekobrottsmyndigheten där säpo kan se en koppling till deras aktörer för i stort sett samtliga fall.

Men det vanligaste sättet för att finansiera sin terrorresa är att ta ett privatlån, något som har ökat kraftigt det senaste året, uppger säpo. Utöver så kallade blancolån handlar det också om sms-lån, och billeasinglån, där personerna sedan kör bilen till Syrien.

– Det är lån upp till 300 000 kronor. De tar de så många lån de hinner på samma gång, säger Martin Frimansson till Ekot.

Lånen ger förutsättningar för att personerna ska ha råd att åka ner och klara uppehället på plats. Ju mer pengar man har desto högre status får man inom terrororganisationen.

– Skulle det vara så att du har bil, pengar och kanske tar med dig en grupp så blir du automatiskt gruppchef. Har du inga pengar när du kommer ner, ingen bil och ingenting - då kanske du får bli ambulansförare, säger Martin Frimansson till Ekot.

Enligt lagen är kreditinstitut och banker skyldiga att göra vissa åtgärder för att förhindra terrorfinansiering, men säpo menar att lagen inte fungerar och efterlyser därför en skärpning för att kunna stoppa terrorfinansiering. Bland annat vill säpo att långivarna snabbare ska rapportera om personer inte återbetalar lånen men även att det ställs högre krav vid utlåning.

I dag när säpo väl upptäcker momsfiffel eller att någon lånat till terrorfinansiering är det oftast försent att lagföra personen. De har redan varit borta i månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.